Ultralight menyország
2017. december 24. írta: Halfdane

Ultralight menyország

Kis hazánkban az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert a könnyű és ultrakönnyű felszerelésekkel történő horgászat. Maga a módszer önmagában is rendkívül élvezetes, hiszen a finom botokkal, hajszálvékony zsinórokkal nagyon élvezetes a halfogás, a kisebb testű halak magasabb egyedszáma pedig gyakori fogást, nagyobb sikerélményt garantál. Ebből ered sajnos az is, hogy félreértett műfajjá is vált: sokan a nagyobb testű nemes halak méreten aluli példányait is előszeretettel szedegetik ilyen felszereléssel, ami – úgy gondolom- joggal váltja ki az etikus horgászok rosszallását.

 004_1.jpg

Előke nélküli UL csukázás NINCS! Legfeljebb beugró hal.

Szögezzük le, az UL célja nem ez, hanem méretes halak etikus, ezzel együtt a lehető legfinomabb módszerekkel történő horgászatának élvezete. Szarkasztikus kifejezéssel élve az „ikrahorgászat”, vagy „ivadékzaklatás” nemcsak nem etikus, de a fiatal, méreten aluli halak károsodását is okozhatja, nem beszélve arról, hogy sajnos vannak olyanok, akiket nem igazán érdekel a méretkorlátozás sem. Messze vezető, nehéz, hálátlan téma ez, egyszer majd feldolgozzuk.

 003_1.jpg

Cseppet sem UL, viszont megért egy képet a kolléga kreatív megoldása. Kösz Norbi! ;)

De térjünk rá a lényegre! Mai alanyainkat a Tailwalk, illetve A-tec cégek kínálatából választottam, ami tulajdonképpen egy és ugyanaz. A-TEC maga a gyártó cég elnevezése, aki a középkategóriás felszereléseit saját neve alatt, felsőkategóriás termékeit Tailwalk név alatt hozza ki. Bevallom, szimpatikus nekem ez a cég, egyértelműen prémium minőséget tud létrehozni, minden szempontból kompromisszummentesen, ugyanakkor az árai – bár nem olcsók – mégis értékarányosnak mondhatók. Jó botot gyártani manapság már sokan tudnak, tulajdonképpen nem kell hozzá más, mint összevásárolni a megfelelő minőségi alkatrészeket és összerakni, de mégis vannak olyan termékek, amelyek valamilyen szempontból kiemelkednek a mezőnyből. Ezek a pálcák ilyenek, megvan bennük az a plusz hozzáadott érték, ami túlnyomó részt a japán tervezésű botok sajátja: rendkívül átgondoltan, okosan vannak megtervezve, a választott módszerre vannak optimalizálva, ezért igazi speciális célszerszámok.

012_1.jpg
Kis tengeri halacskákra tervezték ezt a botot, de nem őrültség vele itthon finompergetni

Fontos, hogy ezeket a botokat japánban tervezik, ahol (tudomásom szerint) nincs csapósügér, illetve más halak apró példányaira sem divat horgászni, van ugyanakkor többféle tengeri hal, amelyre rendkívül finom módszerekkel pecáznak. A legfontosabbak ezek közül az „aji” vagy „horse mackerel” illetőleg „rockfish”, a kis dobósúlyú könnyű botokat e halak horgászatára fejlesztik. Az már a mi örömünk, hogy ezek a pálcák elszivárognak Magyarországra és a honi UL pecások választási lehetőségét bővítik. A tengeri alkalmazásnak megfelelően ezek a pálcák a rendkívüli könnyűségük ellenére nagyon erősek, általában alkalmasak komolyabb halak fárasztására is, mégis rendkívül finomak. Nem egyszerűen kis dobósúlyú botok, hanem tengeri horgászatra, vad tengeri halak fárasztására is alkalmas finom pálcák, maximális minőségi követelményrendszernek megfelelve.

 013_1.jpg

Letisztult tipográfia, kellemesen kinéző keresztszálas blank.

A hosszú bevezető után térjünk rá a konkrétumokra. Az A-Tec Crazee Ajimeba S612UL/SL pálca az olcsóbb árkatóriát képviseli, azonban a kompromisszum a funkcionalitáson cseppet sem érződik. A bot 6 láb és 1 hüvelyk hosszú, azaz 186 cm, 2 részes. Hála istennek, vászontokban érkezik, ami manapság nem is olyan egyértelmű, ugyebár. Szétszedve 95 cm, a súlya mindössze 70 gramm (!), dobósúlya maximum 5 gramm. Különösen szexivé teszi a tűspicc, vagyis a blank végébe integrált tömör karbon spicctag, ami még érzékenyebbé, illetőleg erősen spicc-akcióssá teszi. Sok tűspicces bot hibája, hogy nincs szinkronban a tűspicc finomsága a blank gerincességével, így a spiccre sokszor extra terhelés hárul. Ilyenkor nemcsak a harmónia borul fel, hanem a spicctörés veszélye is fellép. Itt észrevehetetlen az átmenet, a blank felső része is hasonlóan finom, mint a botvég, így átmenet nélkül vált át az anyag egymásba. Ne feledjük ugyanakkor a tengeri botokról írtakat: a finom spicc mögött erős, „vállas” gerinc rejlik, komoly erőtartalékokkal. Úgy gondolom, hogy beugró komolyabb hal esetén bőven van a botban tartalék a fárasztáshoz.

 014_1.jpg

Formabontó EVA elemekkel dobja fel a gyártó a dizájnt.

A botra egy 2000-es Trabucco Xenos XWS orsót tettem, ami nehéz mint a sár, ne kövessétek a példámat, sajnos nekem nincs UL orsóm. De ti használjatok hozzá könnyű, 1000-es méretű orsót, azzal nyer igazán értelmet a finomkodás, amikor a teljes szett nem éri el a 250 grammot. Így jön elő az igazi érzékenység is, az UL mindazon előnye, amiért szeretjük.


011_1.jpg

Kár volt elrontanom az élményt ezzel a nehéz orsóval, mert a bot nagyon rendben van. 

A botra természetesen Fuji gyűrűsor került, ami manapság már nem hír. Az építés japánosan tökéletes, a külcsín viszont az árkategóriának megfelelően visszafogottabb, nyilván itt lehet megspórolni némi pénzt. Nincs is ezzel semmi baj, sőt örülünk neki, hisz többek számára tesz elérhetővé egy amúgy kiváló minőségű botot. És hát a 70 grammos önsúly sem véletlenül ennyi, hiányoznak a botról a fém csicsamicsák, marad a pőre funkcionalitás. Nem igazán szerettem viszont a vastag nyelet, a bumszli EVA nem illik ehhez a bothoz. Manapság ez valami elcseszett divat, rengeteg finom botra tesznek oda nem illő nyelet, többek közt a műfaji etalon Ever Green International Salty Sensation botokon is ez van. Fluimucil Ábelt idézve: „DE MIÉÉÉÉÉRT?”

 005_1.jpg

A felsőbb minőségi osztályt a cég alaposabban "megcsicsázza", de nem csúszik át ízlésficamba.

A Tailwalk Fullrange S61UL/SL szinte ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkezik, megegyezik a hossz, a dobósúly. Önsúlya kicsit nagyobb, 85 gramm, jól látható, hogy tele is van a bot fém díszítő elemekkel. 15 gramm súlykülönbség elenyésző, teljesen lényegtelen, szerintem senki nem érzi ennek hátrányát semmiben, a bot ugyanakkor szép, igazán minőségi megjelenést kapott. Tegye mindenki a szívére a kezét, többségünk szeret gyönyörködni a nem kevés pénzért megvásárolt felszerelésében. Nos, ez a bot elsőrangú nézegetnivaló :D

 008.jpg

Japán és kínai két jó barát. És még jól is mutatnak együtt. 

De nem csak nézegetni kell, hanem használni is! Szintén tűspicces 5g dobósúlyú botról beszélünk, amely azonban az A-TEC botnál egy kicsit gerincesebb, keményebb. Az 5 grammnál többet is tud, a teszt alkalmával 8 grammos cseburaska fejjel is vidáman használtam. Nem terhelte meg a botot, nem nyaklott be jelentősen a spicc és a bevágások is szépen ültek. A blank kiemelkedően érzékeny, fantasztikus gazdag és finom jelet közvetít a horgász kezéhez. A nyéllel azonban ugyanaz a bajom, bár a parafa az EVA-nál kevesebb jelet nyel el, mégis sokallom rá az anyagot. A Fuji pár éve feltalálta a TVS orsótartót, ami szerintem egy zseniális dolog, spinning kategóriában szerintem legjobb, legnagyobb érzékenységet biztosító orsótartó. Egy ilyen finom bot megérdemelne egy ilyet, bár hozzáteszem, a cég kínálatában efelett szereplő Ajist TZ modellek már ezt kapták meg, nem véletlenül.

 007.jpg

Feldobják a piros gyűrűkötések a botot, de igazán akkor lenne haszna, ha valami olyan szín lenne, ami félhomályban is látszik. Így csak dizájnelem.

A botot egy kínai orsóval, a Tsurinoya Jaguar 2000-es modelljével használtam, szerencsésen összeházasítva a japán csúcstechnológiát a kínai X faktorral. Utóbbi alapos nyúzás alatt van, akkor lesz róla cikk, ha elég tapasztalat gyűlik össze, annyi azonban elmondható, hogy bár ez sem UL orsó (nagy, nehéz, fém), de méltó párja volt a botnak. A kombó együtt szerintem kifejezetten szép volt, egy 1000-es modellel pedig tökéletesen harmonizált is volna. Rendkívül élveztem a pecát ezzel a felállással, az orsó súlya jelentette az egyedüli kompromisszumot, de minden más ijesztően közel állt a tökéleteshez.

 009.jpg

Szívgyógyszert bevenni, jönnek a halas képek. Ez volt az aznapi legkisebb ;)

Azt hiszem, hogy a sors ajándéka, hogy ezeket a botokat pontosan azzal tesztelhettem, amire édesvízen ideálisak: csapósügerekkel. De édes Istenem, micsoda csapókkal! A teszt napján a két bottal 7 db halat fogtam, abból egy beugró csukaifjonc, a többi azonban kapitális csapósügér, a legkisebb is 25 centis volt faroktőig. Aznap 4x is megdőlt a sügérrekordom, 2 db 30 centis mellett 2 db 31-es (farokvégig 34) jött.

015_1.jpg

Új egyéni rekord csapósügerem hitelesen dokumentálva.

Ez a méret már megy mint a tank, a finom pálcát szépen csavargatták. Elképesztő élmény volt velük ezeket a halakat kifárasztani, azt hiszem, az egész tesztpecás karrierem egyik legjobb horgászatát abszolváltam aznap. Meglepő, és mégsem meglepő módon a sügerek inkább a nagyobb 6-7 centis gumikat ették, amelyeket 6-8 grammos fejjel, gyorsabb, pattogósabb stílusban kellett vezetni a kapás érdekében. Az élesebb rávágások mellett a maszatolásokat is mindkét bottal jól lehetett érzékelni. Nincs mit hozzáfűznöm, kitűnő bot mindkettő, kicsit eltérő karakterisztikával, de kompromisszumok nélkül.

 001_1.jpg

A rekord és a célszerszám: A-Tec Ajimeba

Egy dologgal azért legyünk tisztában! Ezzel valóban ultralight botok. Az UL-lel kapcsolatban van némi fogalomzavar a fejekben, úgy gondolom, hogy 5 grammos dobósúly alatt beszélhetünk ilyenről, bár ezt soha, senki nem definiálta. A lényeg, hogy ezek a botok minden szempontból a kisebb testű halak célzottan kiscsalis (kis jiges!) horgászatára vannak optimalizálva, aki általános kis dobósúlyú botot keres, az ne ezeket válassza. Hardcore sügér és kősüllő horgászok azonban remek társra találhatnak ezekben a pálcákban, igazi élménybotok.

 010_1.jpg

Aznapi másik 31-esem a Fullrange-re. Betyáros egy peca volt! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr8313501353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kádár Zoltán 2020.07.14. 06:39:16

A teszt olvasása után vettem egy A-tec Ajimeba-t. Imádom! Ryobi Slam 1000 orsóval, 0,06-os fonottal használom. Sajnos az ősszel a spiccet baleset érte, letört 5 cm, éppen a lényeg. De megmaradt UL wobblerezni. A hétvégén kősüllőzés közben két harcsa is ráfanyalodott a csalimra (3 és 4 kg), élvezetes volt a bottal kifogni. Hihetetlen mit bír a bot. Na persze nem ez a célhal, de nem kell pánikolni, ha kisebb harcsák is bejönnek. Csak ajánlani tudom ezt a botot. A tesztet pedig köszönöm, emiatt lett egy szuper Ul botom!

Halfdane 2020.07.14. 07:38:21

@Kádár Zoltán: Kedves Zoltán! Köszönöm a szavait, és kívánok még sok-sok élményt a bottal! A pergetés legizgalmasabb eseményei közé tartozik, ha beugrik egy nem várt nagy hal és sikerül megfogni. Ezekből lesznek az igazán emlékezetes pillanatok, amiket sok év múlva is sztorizgatunk! Remélem, hogy a jövőben is talál hasznos cikkeket a blogon, igyekszem naprakészen és szórakoztatóan szemlézni a piac kínálatát.
süti beállítások módosítása