A kínai vadállat – Tsurinoya Jaguar
2018. április 15. írta: Halfdane

A kínai vadállat – Tsurinoya Jaguar

img_8592.JPG

Kinek szerencsére, kinek sajnos, de tényként leszögezhető, hogy a kínai horgászcikkek felhasználói köre rohamosan szélesedik hazánkban. No nem arra gondolok, hogy a manapság már szintem mindent Kínában gyártanak, hanem arra, hogy megjelentek azok a kínai márkák, amelyek vállalják „kínaiságukat” és nem bevett, ismert márkanevek mögötti bérgyártóként vannak jelen. A mobiltelefonoknál már fel sem kapjuk a fejünket a kínai márkanevek hallatán, ám a horgászcikkek körében még korántsem ilyen egyértelmű az elfogadás. 

20_5.jpg

Haltépés! Jó orsóval öröm, nem hajtépés!

Magam is kacérkodom egy ideje a kínai cuccokkal, az Aliexpress bugyraiban igen sok olyan – főleg kiegészítő – felszerelésre leltem, amit nagy megelégedéssel használok. Egészen kitűnő botokat lehet ma már kapni, az orsók terén azonban nem szereztem nagyon meggyőző benyomásokat. Ugyanakkor a környezetemben egyre többen kezdtek kínai orsókat is használni, nagyrészt megelégedéssel, ezért úgy döntöttem, magam járok utána a kínai orsók használati értékének, tartósságának.

 20171101_131218.jpg

Szép, elegáns darab

Az ismerkedés céljára a roppant idétlen névvel bíró Tsurinoya cég meglepően dizájnos modelljét, a Jaguart választottam 2000-es méretben. Bevallom, a választásban szerepet játszott a külcsín: az orsó szerintem gyönyörű. A meleg barna-arany színkombináció egészen különleges, a méhsejtes dizájnú dob a Megabass csúcskategóriás orsóit idézi. A rotor és hajtókar kiképzése gyakorlatilag egy az egyben Daiwa, másolat, ami úgy ahogy van, szép. Kérdés, hogy a kínaiak nem mernek saját dizájnnal kijönni (lásd az autóiparban legendássá vált borzalmakat), vagy egyszerűen csak az európai/amerikai szemnek megszokott formatervek „farvizén” evickélnek be a nyugati piacra…

 20171103_150439.jpg

Egyes dizájnelemek kísértetiesen hasonlítanak valamire...:)

Az orsó nem csak ránézésre, hanem kézbe véve is minőségérzetet nyújt. A futás sima, észrevehető kotyogás, lötyögés nincs. A hajtókar megtekerve reggelig pörög. Na ugyebár, itt szokott az átlaghorgász rögtön a pénztárca után nyúlni és megvenni a szépen pörgő orsót, hogy aztán az a kenés hiánya miatt egy szezon alatt szépen zörögni, morogni kezdjen. Nos, ha nem is egy teljes évet, de egy jó fél évet nyüstöltem az orsót, éppen azért, hogy minél objektívebb képet alkothassak róla. Az orsó októberben érkezett, de azóta mintegy 30 alkalommal használtam, ami a téli szezonban nagyrészt egész napos pecákat jelentett. A gyári kenést nem „frissítettem”, eredeti állapotban kezdtem használni.

 11_13.jpg

A tiszai árvízben elég kemény kiképzésnek lett alávetve

Az orsó két dobbal érkezik, amelyek közül az egyik sekély, a másik mély. A sekély dobra 0,08-as Bekley nanofil Zsinórt töltöttem, ami már elég vékony a finomkodós őszi sügerezésekhez is, de már elég erős egy tiszai süllőzéshez is. A mély dobra a Dragon kiváló ár-érték arányú zsinórja, a NanoCore került szintén 0,08-as méretben, ez azért egészen más mint a Nanó, vastagabb, kevésbé érzékeny, ugyanakkor erősebb, kopásállóbb is.

 20171103_121727.jpg

Sekély dob, Nanofil és az áldozat.

Az első tesztre egy bányatavon került sor, ahol a sügérállomány egészen kiváló. Szerencsére nem igényelték a halak a finomkodást, mohón falták a 7-8 grammos fejjel szerelt akár 10 centis centis gumikat is. Kapitális példányok kerültek aznap horogra, amelyek akár már a féket is szépen cibálják. Azazhogy cibálták volna, mert a fék bizony letapadt, nem igazán akart engedni. Szerencsére egy halam sem ment el emiatt, de kissé megharagudtam az orsóra. Tekergettem, kísérleteztem, aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy a fék mégiscsak működik. Azóta sem hagyott cserben, mint azt láthatjátok, ha lejjebb olvastok. Kellett neki a bejáratás, ezt érdemes észben tartania annak, aki ilyen orsó vásárlására adja a fejét.

 001_2.jpg

Ez sem az aprajából való.

Azóta az orsóval végighorgásztam a komplett téli süllős szezont, nem kevés halat terelve vele a fényképezőgép lencséje elé. Azt kell mondjam, az orsó a kezemhez nőtt, megszerettem és kifejezetten élveztem vele a pecát. Nem csak „kötelességből” vettem gyakran kézbe, hanem mert kitűnően kiszolgálta az igényeimet. A sok peca közül azonban kiemelkedik az a történet, amelyet már olvashattatok korábban: december közepén egy nagy tiszai áradásban horgásztunk, amikor egy visszaforgós, burványos részben aktívan táplálkozó harcsákra leltünk. Három bajszi is megkívánta a Jaguar segítségével felkínált gumihalat, mind a hármat a fényképezőgép lencséjébe tarthattam. Hangsúlyozom, ezeken a pecákon a 0,08-as Dragon NanCore zsinórt használtam, ami süllős jigeléshez elegendő, de nem harcsákra van méretezve. Ezért aztán a fék hibátlan működése ilyenkor kulcskérdés: tökéletesen teljesítette a feladatát. A kezdeti makrancoskodás tehát megbocsájtatott.

 20171209_122351.jpg

Az őszi csukázásoknál is hű társam volt.

Az igényes külcsínnél lényegesebb a belbecs, nézzük, mi rejlik a „motorháztető alatt. A ház ugyan nem fém, hanem valami kemény kompozit anyag, de egyáltalán nem gagyi, fémes hatású, kellően merev, emellett szépen van megmunkálva. Az orsó 9 csapágyas, ami valós szám. A csapágyak nem alibi helyeken, hanem valóban fontos pontokon vannak, minőségiek, fél év használat után sincs hangjuk. A hajtókar betekerős, minőségi, nem lóg, nem kotyog. A visszaforgásgátló precízen működik (ellentétben az FS1000-es kistestvérrel, aminél bizony van némi holtjátéka). Az orsó nem igényelt zsírozást, sok nagy gyártó orsóival szemben a gyárban alaposan megtömték zsírral. A hajtás acél, a kékített felületű csigatengely kifejezetten igényes megoldásnak tűnik.

20171209_144334.jpg

Egy ilyen bestia kirohanásainak megfékezéséhez igazán kiváló minőségű fék kell ;)

Szembeötlő dizájnelem az orsón a fém gomb. Ugyebár az esztétikai érték ízlés dolga. Számomra az orsó maga nem túl csicsa, ezért elbírja ezt az arany gombot, mások szerint ocsmány. Nekem azonban bejött. A gomb fogása kényelmes, az ujjak tökéletesen ráfekszenek és meglepő módon nem is csúsznak. Vagy nem zavaróan. Ami viszont már sokakat zavarhat: hogy hideg! A téli fagyokban levágott ujjú kesztyűben tapizni a gombot heves szitkozódást vált ki a zimankóban elgyötört horgásztól. Szerencsére az ujj hőjétől hamar megmelegszik, innentől már nem zavaró a dolog, de addig…. aztafűzfánfütyülőrézangyalát!

 004_2.jpg

UL csukkintó

Na és akkor jöjjön a lényeg! Milyen is az orsó fél év aktív használat után? Hát azt kell mondjam, hogy pontosan ugyanolyan, mint újkorában. Nem kotyog, nem lötyög, nem morog, nem kattog. Mivel én nem vagyok gyakorlott szervízguru, egy igen neves orsószervizeshez, Pfund Károlyhoz vittem el az orsót, aki szétkapta, és a sokat látott szakik szemével nézegette meg. Észrevehető kopás az orsóban nem volt, az egyébként bőséges gyári zsír is alig színeződött el. Az orsó nem csak kívülről, hanem belülről is erősen daiwás szinte teljesen ugyanazok a műszaki megoldások és még talán a méretek is. A japán mérnökök frankón kitalálták, a kínaiak meg frankón lemásolták. De ami a lényeg, hogy nem egy összecsapott fusimunka, hanem magas minőségű utángyártásként fogható fel. A Daiwa meg képzelem milyen sikerrel fogja perelni Kínában a kínai gyártót emiatt… Kérdés ugyebár az anyagminőség, ami viszont egyszerű haladók számára nem ellenőrizhető. Ha előbb hullik szét mint egy Daiwa, akkor nyilván gyengébb anyagokból készült, de ezt csak az idő és az összehasonlító teszt mondja meg. Viszont ennyi pénzért akkor sem fakadok sírva, ha 2 évenként széttekerek egyet. Használom, és majd pár év múlva visszatérünk rá...

 30709309_1777082992348386_131053518218854400_n.jpg

Az alumínium tányérkeréken nem volt észlelhető kopás. 

Aki ennél részletesebb tesztet akar, az vegyen magának! Az eddigi tapasztalataim alapján nem fog rosszul járni! Az ára 50 dollár körül van, amire elvileg rájön a vám és az áfa. Elvileg… Ez több mint ár-érték arányos. Ez az orsó kifejezetten egy felső-középkategóriás modell, nem, vagy alig érezhető a különbség egyes neves gyártók azonos minőségi kategóriájú modelljeivel. És árban meg ötszörös a különbség.

 31_2.jpg

Ilyen harihoz kell a fék, ha a zsinór 0,08-as!

Számos Facebook csoportban szedték már atomjaira ezt az orsót (is), a tényérkerekek meg a csigatengelyek kielemzését meghagyom nálam avatottabb szakiknak, akit érdekel, az utána tud nézni ezekben a csoportokban. Én szigorúan használati szempontok szerint értékelem, ez alapján pedig a honi kereskedők haragját kivívva azt kell mondjam, hogy ez egy kitűnő orsó.

 És most futok…:)

 img_8623.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr7613831284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása