Olcsó hús sűrű szafttal – Nevis Innowa spin 15-40g
2018. december 23. írta: Halfdane

Olcsó hús sűrű szafttal – Nevis Innowa spin 15-40g

E blog célja, hogy a lehető legszélesebb körben merítsen a honi horgászcikk piacon elérhető pergető felszerelésekből. Érdeklődéssel és élvezettel tesztelem a prémium kategóriás, méregdrága csodákat, de ugyanúgy érdekel, hogy mit lehet kihozni az olcsóbb kategóriákban. Csodák ugyebár nincsenek, de meglepetések néha érnek, hiszen a horgászcikk-ipar fénysebességű fejlődésével az olcsóbb árszegmensben is megjelennek minőségi megoldások.
18_18.jpg

Hajnalhasadtával csukázni indulunk

Ezen indíttatásból vettem fel a kapcsolatot a Nevis márka hazai képviseletével. A Nevis a Spro cég belépő szintű termékeket kínáló almárkájaként indult, majd az anyacég fokozatosan elengedte a kezét. A céget történetesen magyar tulajdonosok vásárolták meg, így mára már voltaképpen magyar cégről beszélhetünk. A termékek fejlesztése itthon történik, a gyártás túlnyomórészt Kínában történik. Nincs ebben semmi meglepő, sokkal nagyobb, nevesebb cégek is Kínában gyártatnak, sőt a prémium kategóriában is nagy a kínai beszállítók részesedése. Kínából ma már nem csak az olcsó, silány kacatok érkeznek, hanem bizony kitűnő minőségű dolgok is. Aki rendszeresen olvassa a blogot, tudja, hogy rendszeresen fordulnak meg a kezemben kínai márkás cuccok is, úgyhogy tudom mit beszélek…

 04_30.jpg

Fegyverem a csatában a Nevis Innova Spin pálcája! A csali is magyar, Lőricz Norbi cimborám Wave Lures márkájú gumihalai nagyonis tetszettek a svéd csukeszeknek. 

A cég kínálata a belépő kategóriában a legerősebb, de a folyamatos fejlesztések eredményeképpen a középkategóriát is eredményesen ostromolják. Tizenpárezer forintért már kifejezetten jól használható termékeket kínál a cég, a húszezer forint körüli árkategóriában pedig egészen meglepő minőséget kaphatunk. Egy „menőbb” céglogóval ezek a cuccok kétszer ennyibe kerülnek. Érdemes tehát a valódi tartalmat nézni!

 03_28.jpg

Bámulatos őszi színek és ígéretes pályák

Én éppen egy svédországi csukás expedícióra és versenyre készültem, amely jó alkalomnak tűnt arra, hogy nehéz, felszerelést próbáló körülmények között teszteljek. Fel is vettem a kapcsolatot a cégtulajdonosokkal, akik nagyon megörültek a lehetőségnek és egy egész kazal botot kaptam kipróbálni. Különös perverzió, hogy egy komoly csukás pályára, ráadásul versenyre megyek belépő szintű felszerelésekkel, de talán ennek köszönhetően lehet igazán értékes a tapasztalat: ha extrém körülmények közt is megállják a helyüket, akkor az sokat elmond…

 02_26.jpg

Svédországban októberben konkrétan strandidő fogadott minket. Nehéz is volt kapást kicsikarni, biztos a csukák is nyaraltak még...

Mivel a boddeni tapasztalatok alapján a kisebb csalikat gondoltam befutónak, egy nem túl nagy dobósúlyú casting és spinning botot is kiválasztottam, ezek közül most ez utóbbit veszem górcső alá. A konkrét modell az Innowa Spin névre hallgató, 2,4 méter hosszúságú, 15-40 gramm dobósúlyú horgászbot. E paraméterek alapján egy meglehetősen általános, amolyan „mindenre IS jó” botról beszélünk. Kézbe véve is kb. ez az érzet: nem túl feszes, de nem is lötyögős a blank, a súly elfogadható. Amolyan oldschool érzés, semmi eget rengető, de korrekt darab. Azt azért hozzáteszem, hogy 2 méteres botok divatja miatt mindenkinek bele van égve a tudatába a betonkemény feszesség, 2,4 méteres hosszban sokkal több játékosság van.

 15_24.jpg

Tulajdonképpen a nyílt tengeren, félsós vízen horgásztunk, ahol édesvizi ragadozó és tengeri táplálékhal-fauna keveredik. 

Lassan minden cikkemben leírom, hogy a sokak által favorizált sziklakemény feszesség nem feltétlenül jó, sőt! Dobásnál, csalivezetésnél és fárasztásnál is inkább ellenünk dolgozik, sőt a bevágásnál sem mindig segít, pl. a folyamatosan vontatott csalik esetében. Más kérdés a – főleg nagycsalis – jiges süllőzés, oda nagyon is kell a robbanékony karakter és gerinc, hisz a csontos süllőpofába nehéz beütni a nagy jiget. A svéd csukákra azonban nem ilyen módszerrel horgászunk, tipikusan swimbaitként használt, azaz folyamatosan húzott nagy gumikkal, jerkekkel, tailbaitekkel, wobblerekkel kell őket célba venni. Ezeket el kell juttatni a megfelelő távolságra is, tehát egy rugalmas, teljes hosszában töltődő blank sokat segít a kellő dobástáv elérésében és a fárasztásban is.

 14_26.jpg

A legtöbbet használt gumik. A legkisebb is 15 centis

Nos, ez a bot pont ebben bizonyult jónak! Várakozásaimmal ellentétben kifejezetten a nagyobb gumik működtek, közülük is kiemelkedett a 20 centis Pig Shad Junior, amely horgokkal és stingerrel felszerelve kb. 60 gramm. Eleinte csak félve dobáltam a 40 grammos bottal ezt a monstrumot, de idővel felbátorodtam és bizony keményen meghúztam a dobásokat. A bot nem igazán tiltakozott, simán lőtte a csalikat nagy távolságokra is. Terhelést tehát bőven kapott, de nem igazán jött tőle zavarba.

 06_30.jpg

A legendás Pig Shad és a szerelék

A svéd csukák ebben az időszakban tipikusan két helyen foghatók meg. Egyrészt az egészen sekély, akár csak 20-30 centis vízben a part melletti felszínig nőtt hínár lyukaiban, vagy a hínármező felett, de leginkább ennek szélén, ahol a vízmélység miatt a hínármező véget ér. Ha egy ilyen „falat” sikerült párhuzamosan megdobnom és előtte elvezetnem a csalit, szinte mindig kapás volt a jutalmam. A svéd csukák omega 3 zsírsavakban gazdag hering- és makréla diétájuknak köszönhetően igen fittek, a kapások vehemensek, a halak rendkívül vadul védekeznek. Rengeteg olyan kapásom volt, amikor a bevágást követően azonnal triplaszaltóval vágódtak ki a vízből és iszonyatos fejrázással próbáltak megszabadulni a szúrós falattól. Sajnos ezeket nem sikerült videóra rögzítenem, pedig volt egy-két egészen látványos, de sajnos nem tudtam végighorgászni a napot bekapcsolt kamerával, többnyire csak a kapás után, a fárasztás első másodperceiben kapkodtam a bekapcsoló gomb felé, több-kevesebb sikerrel. Egy teljes akcióm azért meglett, nézzétek meg a videót!

 A bot hossza kajakból nem éppen ideális (mutatja is a szákolásnál elkövetett bénázásom), partról viszont kényelmes és elégséges. A fárasztásoknál a bot látványosan görbült, megint csak nem éreztetvén azt, hogy a határait feszegetném. A videókban látható a bot munkája, teljes hosszában, de arányosan felkeményedve görbül, ezáltal pillanatok alatt kidolgozza a halakat. Az általam fogott csukák mérete a 70 és a 85 centi között szóródott, ennél kisebbet egyáltalán nem fogtam, igaz, nagyobbat sem. De mondjatok nekem olyan vadvizet idehaza, ahol ilyen az átlag!

07_29.jpg

Karbon karbon hátán: az orsótartó kifejezetten jól sikerült, masszív darab.

 10_29.jpg

Put over illesztés, ami nem szorult és nem is lötyögött. 

Sokat elmond, hogy az egész hetet meglepően jó sikerszázalékkal horgásztam végig. Egyetlen halat vesztettem, amely az éles gránitsziklák közé menekülvén elreszelte a köveken a 18-as zsinórt és mindössze 3 rontott kapásom volt. A rontott kapások inkább csak rányúlások, faroktépések voltak, ráadásul az én legkevésbé összeszedett napomra korlátozódtak. Ezen kívül az ÖSSZES kapást megfogtam a bottal és mindet ki is fárasztottam, kézbe is vettem, dacára a tomboló védekezéseknek. A következtetés levonását a kedves olvasóra bízom.

 09_29.jpg

A Fuji K-ra hajazó gyűrűsor. Nem tűnik rossz minőségnek ez sem.

A fentiekből látható, hogy a bot kompromisszummentesen használható. Igaz, nem szabad keresni a csúcstechnika ropogós érzékenységét, minőségérzetét, de a halfogás komfortja teljesen rendben van. Tökéletesen ellátja a feladatát, hibátlan társnak bizonyult a vad tengeri csukák hazájában. Az olcsóság tehát nem tükröződik a használati értékben.

 05_29.jpg

A parafában van némi tömítőanyag, de ebben az árszegmensben ez teljesen rendjén való. AAA minőségű parafát a 100 ezer forintos botoknál sem mindig találni...

Mitől olcsó akkor a bot? Ahogy írtam, Kínában készül, kínai blankból, kínai orsótartóval, kínai gyűrűkkel. Kínai gyártó szereli össze kínai munkások kínai bére mellett. A magyar cég azonnal teríti a honi viszonteladóknak, így nem jön rá egy csomó köztes viszonteladó haszna. Mindez nekünk, vásárlóknak jó! Ma már nem kell félni a kínai gyártmányoktól, maholnap embert küldenek a holdra… Kiemelném, hogy a bothoz van botzsák, még ha egyszerű is. 15 ezer forintba ez is belefér, egy csomó nagy márkának meg nem. Jár a pont!

11_29.jpg

Egy átlagos svéd csuka. Bár itthon lenne ilyen az átlag. 

Még a kivitelezésre sem lehet azt mondani, hogy olcsóságot tükröz. Ugyan találtam rajta megfolyt, sőt buborékos lakkozást, félreragasztott elemet, de nem volt drámai. A parafa persze nem AAA kategóriás, van benne tömítőanyag, de szerintem ez a potenciális vásárolókat nem igazán zavarja. Talán még a felirat lehetne kissé mívesebb, nekem nem tetszett a színváltós zöld-arany, ezt leszámítva azonban kellemes kinézetű és elfogadható kivitelezésű a bot, ráadásul nagyon jól mutatott a fekete-arany orsóval, több horgásztárs is igencsak tetszéssel gusztálgatta a kombót.

 16_25.jpg

Néha kilélegezni sem árt...:D

Mitől jó és mitől rossz egy bot? Evergreenen szocializált szerencsés horgásztársainknak ez a bot maximum ajakbiggyesztésre elég. Elsöprő többségben vannak azonban azok, akik nem tudnak vagyonokat áldozni a hobbijukra, nekik bizony reális alternatívát jelentenek a cég termékei. Nekik ez a bot nagyon is jó választás, megbízhatóan szolgálja ki a legtöbb pergető módszer igényeit és még élvezetet is nyújt. Egyedül nagyobb fejeket igénylő, folyóvízi jigelésre nem ajánlanám, arra több gerinc kell, de csukázni, balinozni megfelelő, pláne ha nagyokat kell dobálni!

 13_26.jpg

Kajakból csukázni nagyszerű móka!

Helyén kell kezelni a dolgokat! A Nevis az olcsó szegmensben versenyez, mégpedig eredményesen. Az olcsóság nem feltétlenül egyenlő a silánysággal, sőt ez a bot kifejezetten a kellemes meglepetések közül való. A cégtulajdonossal beszélgetve egyértelmű a törekvés a minőségi termékek felé, úgyhogy lehet, hogy el kell kezdenünk átértékelni a sztereotípiáinkat. Hazai cégként őszinte szimpátiámat bírják és kifejezetten szurkolok nekik, hogy a terveik valóra váljanak – mindannyiunk, a pergető horgászok örömére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr414508058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása