Süllőálom - Mikado Kamisori Zander
2019. január 13. írta: Halfdane

Süllőálom - Mikado Kamisori Zander

Itt a süllőszezon közepe, aktuális, hogy megnézzünk néhány süllős pálcát. Terveim szerint egy sorozat lesz, a szezonban - bár jócskán ki fogunk csúszni belőle - minimum 6-8 botot meg szeretnék vizsgálni, ennek az első része következik.

01_29.jpg

A tél fényei a legszebbek!

Bár alapból sokkal jobban szeretek multizni, őszi-téli csónakos süllőzéshez mégis szívesebben választok peremfutós összeállítást. A spinning ennél a pecánál jobban kézre áll, ráadásul szeretek nagyokat dobálni, amiben a multi azért lemarad a spinning mögött. Pontosan tudom, hogy Szabó „Multisuli” Zoli barátom most égnek emeli a tekintetét és segítségül hívja az ég összes szentjeit, hogy megőrizze jólneveltségét, de ettől a véleményemtől még ő sem tud eltántorítani. Hozzáteszem, hogy a dobási világrekordokat bizony multis bottal tartják és a Shimano dobófenoménja, Hajime Murata is könnyedén dob 100 méter (!!!) felett multival és 2 méteres botokkal, de hétköznapi felhasználásnál egy átlagpecás azért könnyebben dob nagyokat spinninggel, mint multival. Na ezt majd kitárgyaljuk máskor egy önálló cikkben és a fizikáját is megfejtjük…

 02_28.jpg

Lassan kikopnak az ilyen szerszámok a hazai vizekből. Reméljük. 

Maradjunk most a süllős botoknál, a legtöbb horgászt úgyis ez érdekli a legjobban, de nem árt kicsit beszélni a süllőhorgászat felszerelés-igényéről. A süllő igen népszerű hal, egész évben jól fogható, wobblerrel és gumival egyaránt kiváló eséllyel keríthető horogra. Ráadásul igen finom, tiszta ízű hal, méltán számít a pergetők egyik legbecsesebb zsákmánynak. A wobbleres módszer igazán nyáron és ősszel eredményes, aki nyúlt már bele pl. küszíváson igazi örömpecába, az tudja miről beszélek. Az igazán hatékony fegyver azért mégiscsak a gumihal, ami elsősorban a lehűlő, vagy hideg vizekben kiemelkedően eredményes. A süllő igazi szezonja úgyis ez, ilyenkor a mederben, általában a keszegrajok közelében, a folyómederben tömörülnek, viszonylag jól lokalizálhatók és eredményesen horgászhatók.

 03_31.jpg

Még tartja magát a vénasszonyok nyara...

Milyen a jó süllős bot? A süllő szája kemény, csontos, pláne a nagyobb példányoké. A szájszélen persze megvannak a vékony, sőt hártyás részek is, de a szájpadlás páncélkeménységű. A jighorog tipikusan felfelé áll, így az akadások túlnyomó része a száj felső részén, pont a kemény részen történik. Kritikus tehát, hogy olyan erővel tudjuk a horgot berántani, hogy átüsse a csontot és kőkeményen álljon a szájpadlásban. Ez bizony akármilyen bottal nem lehetséges. Az ismert süllőhorgász, Sztahovits Peti pl. az utóbbi időben egy 84 grammos bottal fogja a 12-13 kilós megasüllőket, ilyen pecához már ez a dobósúly erősen ajánlott!

 11_31.jpg

Mai kalandomra ez az elegáns, fekete kombó kísért el.

A másik nehezítő körülmény a süllő fogazata, amely szinte rácsként állja útját a csalinak. A folyóvízi gumis horgászatnál nem ritka, hogy 20-30, de akár 50 grammos, vagy még nagyobb fejeket is használunk. Ezt a súlyt a bevágásnak olyan robbanékonysággal kell megindítania, hogy a horog be tudjon hatolni a csontba. Egy belenyúlós, taknyos bot itt szóba sem jöhet, és az is kritikus, hogy az érzékenyebb spicc után van-e gerinc. A jó süllős bot legyőzi a fogazat akadályát, kérlelhetetlenül akaszt a csontba. Ez a szempont véleményem szerint minden mást felülír, a fárasztást már meg kell oldani megfelelő technikával a kemény boton, mert egy lágy boton rosszul akadó hal úgyis szabadul…

 19_19.jpg

Nem egy tipikus süllős időjárás, erősen keresgélni kellett a tüskéseket.

Még egy szempont fontos! A messze kidobott csalit nehéz érezni még a legérzékenyebb bottal is. Ráadásul a mozgó víztömeg „hasat” csinál a zsinórnak, ami tovább ront a közvetlen érzékelésen, így hasznos a spiccen látható visszajelzés. Egy érzékeny spicc bólintva mutatja a csali fenékre érését, mely nagyon fontos, hogy végig a megfelelő kapászónában tarthassuk a csalit. Itt nyernek értelmet a gyors (azaz spiccakciós) botok, ahol a finom spiccrészt egy keményebb, vállasabb középső és alsó szakasz követi, így a bot még elég érzékeny tud maradni, de már elég átütő erőt képes átadni.

18_20.jpg

A fekete 50 árnyalata... szexi!

A hosszú elméleti bevezető után nézzük a botot! A Mikado a sok lengyel márka egyike, japánul csengő névvel. Nem tudom, mi van Lengyelhonban a levegőben, de rengeteg komoly horgászcikk gyártó és kereskedő cég nőtt ki az utóbbi években a földből. A Dragont idehaza mindenki ismeri, de említhetem a Jaxon, vagy a Konger márkákat, amelyek mind figyelemre érdemesek! A Mikado 1989-ben jött létre és mára már a Mivardi testvérmárkájával együtt lefedi a ragadozó- és békéshalas horgászat szinte teljes vertikumát.

 13_28.jpg

Nem tudom, ki ez a csávó, de Lengyelországban biztosan nagy májer, ha rátették a nevét a botra.

A cég botjait annyiszor suhogtattam már kiállításokon, hogy igazán vágytam már egy éles tesztre. Szerencsére a Kisköre alatti Tisza-szakasz süllőmágusa, jighorgász-fenyegyereke, Ratkai Miki barátom a Mikado teszthorgásza lett, így egy novemberi hétvégén gyorsan elrekviráltam tőle a frissen piacra került Kamisori Zander botot. A névből már nagyjából sejthető, hogy mire lehet számítani, a bot pontosan ezt is adja, egy ízig vérig süllős akciójú, gyors, feszes, pálcát. A név tehát nem csupán marketingfogás, pontosan azt kapunk a pénzünkért, amit kell!

 14_29.jpg

Szokatlan helyre, az osztott nyél két tagja közé tették a tudnivalókat.

A 22 grammos dobósúly jelen esetben kicsit csalóka, ugyanis a bot lényegesen erősebb egy átlagos 22 grammos botnál. Köszönhető ez a tényleg erős gerincnek, amely által a spicc 25-30 grammig (összsúlyig) bőven kezeli a csalikat, a középső rész azonban még mindig kellő átütő erőt ad. Átlag tiszai süllőzéshez szerintem ez bőven elég, Dunára már inkább választanám a 35 grammos verziót, a legtöbb helyzetben ez már megállja a helyét. 

17_23.jpg

Ma már szinte kötelező a Fuji K szériás gyűrűsor. Acélkeretes Alconite betétes. 

A bot külleme teljes mértékben megfelel a mai trendeknek. Keresztszálas karbon elemek, Fuji K szériás gyűrűk, és modern, Fuji TVS orsótartó, ami a spin modellek közt számomra a legkényelmesebb. A nyélen nincs olyan rész, ahol a kezünk az EVA-n pihenne, ami van a boton, az jobbára csak dísz, ezért aztán jól bele is nyomták a céglogót, ami egész jól néz ki. Mondjuk idővel biztos beleragad a kosz, de a körömkefe hasznos találmány… Az orsótartó által szabadon hagyott részeken persze nem a blankon van a kezünk, hanem egy alátétcsövön, de egy kis illúzió nem árt…

 16_28.jpg

A logó kicsit az amerikai klasszikus Fenwick-ére hajaz, gondolom inspirálta a cégvezetést a nagy előd...

Fontos, hogy a bot egyrészes! Ez a megoldás eleddig a prémium kategória jellemzője volt, mostanra azonban már ez egyre kevésbé van így. A szállítás maceráját már sokan elfogadják annak érdekében, hogy igazán érzékeny bottal horgászhassanak. Az építés minősége egyébként megfelelő, a cérnázás precíz, a lakkozás pedig egyenletes, buborékmentes. A blank alsó részén szép keresztszálas díszpaplan van, valószínűleg csak optikai tuning, annak viszont szép és trendi. Hatalmas piros pont a horogakasztóért, ami faék egyszerűségű, de pont ettől jó. Egy erős dróthurok és kész, pont annyi, amennyi kell.

 15_26.jpg

A fém záróelem viszont az Ever Green hasonló megoldását idézi. Ezek nem bántó koppintások, inkább inspirációk, ami belefér...

A boton meglehetősen sok a felirat, amelynek tipográfiája kézírást idéz. Jól néz ki, csak néhol szivárványszínű festékkel tuningolták meg a betűket, ami kicsit bazárivá teszi. Egyébként Japánban is dívnak ezek a csiricsáré feliratok, így a japános vonalba végülis belefér... A kötekedés ezzel ki is fújt, ha akarnék sem tudnék több vitriolos megjegyzést tenni, pedig azt nagyon szeretek...:D

 12_28.jpg

A szivárványszín egy picit bazári, de annyi baj legyen...

A botra egy Mikado Black Crystal orsó került, amelyről hiba lenne nyilatkoznom, tette a dolgát. A bottal együtt nagyon jól nézett ki, szokatlan ez a minimalista, teljesen fekete design. A télen várhatóan többször is kezembe vehetem majd ezt az orsót, így remélem, összegyűlik vele megfelelő mennyiségű tapasztalat egy cikkhez. Most még ez korai lenne.

 07_33.jpg

A kisebb süllőkből szépen fogtunk, de nemhogy a nagyja, még a közepes példányok sem nagyon mutatkoztak...

És akkor nézzük a gyakorlatot! 2018 ősze egészen november közepéig szinte nyárias időkkel kényeztette a horgászokat. Andris cimborámmal pont a végét csíptük meg, nappal még kellemes, napos, bár kissé szeles idő volt, éjjel azonban már zúzmara lepte be a fűszálakat. Abban bíztunk, hogy a hűlő víz előcsalogatja a darabosabb fogasokat is, de sejtettük, hogy jobb híján köveseket azért lehet csipegetni. Nos, a várakozás annyiban bevált, hogy kövest és süllőt is bőven fogtunk, de inkább az aprajából, a legnagyobbak olyan másfél kiló körül lehettek, abból sem sok… A java a 35-40 centis méret volt, köztük egy két szebb kősüllő. Sehol nincs a köveseknek ilyen gyönyörű színe, mint a Tiszán,a csíkjaik kontrasztosan feketék és vannak köztük szinte sárgás alapszínű példányok. A Balatoni kövesek közt sok a mákos, összemosódó csíkozású, a Dunán meg inkább az acélszürke alapszín a jellemző… Gyönyörű halak.

 09_31.jpg

Cserébe csodaszép kősüllők jöttek. Ebből sem a nagyja, de legalább vadul verték a nagyobb gumikat is.

05_31.jpg

Andris süllője azért már a szórakoztató méret, persze ehhez a fotóhoz kellett a jó fotós is ;)

Ez a bot pontosan azt nyújtja, amit ígér. Gyakorlatilag hibátlan süllős pálca. Legalábbis én így képzelem el a jó süllős botot. Tökéletesen eltalált akció, megfelelő érzékenység, minőségi alkatrész, dizájnos, de nem csicsás külső. Látszik, hogy a bot nem csak úgy legördült a gyártósorról és felcímkézték, hanem átgondolt tervezés eredménye, aki tervezte, az meg eléggé értett hozzá. Ilyen az, amikor a marketing mögött valós tartalom is van. 

 

22.jpeg

Mikado Miki bezzeg letette a névjegyét pár nap múlva ezzel a csodaszép sárkánnyal.

21.jpeg

Hogy kétség se legyen a fegyver mibenlétét illetően...;)

A bot ára jelenleg 31.500,- Ft, amely a minősége fényében több, mint jutányos. Mostanra látható, hogy ebbe az árszegmensbe is leszivárgott szinte az összes olyan fejlesztés, amely korábban inkább csak a prémiumkategóriában volt jelen. Élesedik a verseny, amelynek haszonélvezői leginkább mi vagyunk, horgászok. Minél több ilyen kellemes meglepetést szeretnék!

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr6814542650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Novi1 2019.01.13. 22:04:55

szia :)
a bemutatott bot - orsó kombónak hová esik a súlypontja?
küsz...

Halfdane 2019.01.14. 07:31:06

@Novi1: Szia Novi! Kicsit megfogtál, mert elhalványultak ebbéli emlékeim, de úgy emlékszem, hogy kicsivel az orsótalp előtt van. Nem emlékszem arra, hogy fejnehéz lett volna. Illetve ha enyhén előre billen, én azt nem tartom fejnehéznek. Elnézést, hogy nem tudok konkrét választ adni, de nem a kombó volt a teszt tárgya, mivel az orsóról meredek lenne ennyiből véleményt mondani. Így aztán csak a botra koncentráltam.
süti beállítások módosítása