A Daiwa 2019-es újdonságai
2018. november 04. írta: Halfdane

A Daiwa 2019-es újdonságai

Az idén is meghívást kaptam a Daiwa kereskedői bemutatójára, ahol a cég a következő évi újdonságokat mutatja be. Szimpatikusnak találom, hogy egy cég veszi erre a fáradságot és áldoz is, még ha csak a kereskedőknek nyilvános is a rendezvény. A Tesztpeca blog exkluzív tudósításán keresztül azonban Ti, kedves Olvasók, mint végfelhasználók is betekintést nyerhettek az újdonságokba és már lehet is tervezgetni a jövő évi beszerzéseket.

A tavalyi rendezvényen a cég kitett magáért, szép mennyiségű újdonsággal készültek, idén azonban a készlet egy része nem érkezett meg időben, így a pergető szekció kicsit szellős maradt. Főleg a csalik és az aprócikkek képviseltették magukat nagyon szerényen, hiába mutogatták a srácok lelkesen az új békéshalas botokat, a hiányérzet nem múlt el. Szomorúan konstatáltam azt is, hogy az új Ryoga multiorsó sem érkezett meg, pedig arra nagyon „gyúrtam”. A régebbi verzió igencsak megbecsült darabja azon szerencséseknek, akik birtokolnak ilyet. Ezzel együtt átjött a Daiwára oly jellemző innovativitás és folyamatos fejlesztés.   

Azon is kicsit elszontyolodtam, hogy a Daiwa szemmel láthatóan teljesen elengedte a Cormoran kezét. Ez a márka úgy él az emlékeim között, mint amelyik olcsón tudott meglepően jó dolgokat kínálni. Sokan a mai napig szent áhítattal ejtik ki a NanoCore nevet, a mai napig komoly presztízse van a használt piacon. Vagy említhetném a Jerkboat botot, ami a mai napig az egyik legjobb jerkes pálca amit el tudok képzelni. Valószínű, hogy az anyacég nem akart házon belüli konkurenciát, így ami ma Cormoran név alatt jön ki, a legjobb indulattal is csak gyenge középszernek mondható. Rendkívül sajnálom, hogy ez így történt, de az üzlet nem érzelmi kérdés, nyilván a cégcsoport szempontjából nyilván logikus a lépés.

A Prorex márka azonban némileg betölti ezt az űrt, egyre szélesebb és minőségibb kínálatával. Nem teljesen értem a pozícionálását, mert egyes darabjai a Daiwa címkés felszerelésekhez hasonlóan a legmagasabb minőségű alkatrészekből készülnek, pl. a mai napig prémiumnak mondható AGS karbonkeretes gyűrűsort is megkapta néhány modell. A Prorex tehát nem egy olcsó „fiókmárka” inkább egy más, fiatalosabb, lendületesebb életérzést kínál az erre fogékonyaknak. Számos gyártó ült most fel erre a trendre és készít néha egészen meglepő dizájnú felszereléseket (ld. Lews, vagy a 13 Fishing), ezekkel összehasonlítva a Prorex visszafogottan elegáns, ám mégis friss és újszerű.

Az idei kínálat összességében kevesebb újdonságot hozott, bár ki tudja mi lett volna, ha ideér a teljes készlet… Minden esetre feltűnő a Daiwa erősítése a light/ultralight botok között, pl. a Powermesh szériában egészen szimpatikus új modellt dob piacra, ami minden bizonnyal sokaknak tetszeni fog. Feltűnő, hogy megjelent a cég multorsóiban a röpsúlyos megoldás, ami korábban szinte elképzelhetetlen volt. (Volt persze korábban is ilyen modell, a Ryoga Bay Jigging, de az Magyarországon finoman szólva sem volt elterjedt modell.). A Shimano mágnesféket, a Daiwa röpsúlyt használ? Alaposan megkeverik a gyártók a saját szektás híveiket :D

Ahogy ilyenkor lenni szokott inkább beszéljenek a képek.

05_25.jpg

 Kékes oldalában kevés a víz, de gyönyörű kulissza egy rendezvényhez.

24_5.jpg

Kezdjük is mindjárt ezzel a gyönyörű Powermesh-sel. Határozottan jót tett a rácfelvarrás, modern és elegáns lett a bot.

29_4.jpg

Szépségdíjas orsótartó

30_4.jpg

Megeszem a kalapom, ha ezekkel a paraméterekkel nem lesz közönségsiker ez a bot.

23_6.jpg

A hangsúlyos fém elemek máshol is megjelennek.

22_6.jpg

Ahol viszont könnyíteni kell, ott könnyítenek a mérnökök. 

25_6.jpg

Az AGS gyűrűt már ismerjük, itt éppen egy Prorex botra került, egyértelműen felső kategóriássá avatva azt. 

26_6.jpg

Viszont új nevet is tanulnunk kell: a Fuji vadiúj fejlesztése a FazLite, amely keményebb, könnyebb, mint az Alconite, ráadásul nem is drága. Jellegzetessége a kék szín, amiről rögtön felismerhető.

02_22.jpg

A Cormoran azért egy figyelemre méltó újdonságot felmutatott, mégpedig az ide-oda állítható orsótartót. Maga az orsótartó egy csavaros "sínen" mozgatható, ezáltal tökéletesen kiegyensúlyozható a bot. A plusz súly miatt inkább fenekező botokon van értelme, viszont határozottan szellemes megoldás.

03_24.jpg

Van ami jó, de van ami nem az. Például a buborékos lakkozás nem az. Ezért mondom, hogy a Cormoran látványosan mostohagyermek szerepkörbe kényszerült... Kár. 

04_26.jpg

Viszont ami jó, az jó. Például ez a bot a régi legendás időket idézi... De jó lenne, ha újra ilyenek jönnének ki Cormoran név alatt...

15_21.jpg

A Daiwa zászlóshajója az Exist, az ára ennek megfelelően egy öregebb használt autóéval vetekszik. Viszont ilyen könnyed futása semminek nincs, mintha nem is fémek érintkeznének. Lenyűgöző könnyedség és finomság.

16_21.jpg

Kedvencem ez a formás, kerek popó. :)

13_23.jpg

Új, japán piacos modell a világpiacon! A Silvercreeket feljebb pozicionálta a cég. 

14_23.jpg

A Prorex kínálatában is figyelemre méltó orsók vannak. 

17_17.jpg

Visszatér a Daiwa multikra a Twichin' bar? Igaz, el sem tűnt, mert a Megaforce még mindig a kínálat része. Viszont ez egy új fazon...

18_14.jpg

Ezen viszont felkacagtam. Az még csak hagyján, hogy röpsúly, de még csak nem is állítható, vagy kikapcsolható. Régóta mondom, hogy annál jobb egy fék, minél egyszerűbb, a finom szabályozás lehetősége nem más, mint vakítás. És voila: a Daiwa megcsinál egy ilyen orsót. Egyszerűen imádom! :D

21_7.jpg

Az új Tatula kompaktabb, könnyebb és talán kicsit jellegtelenebb is lett.

20_13.jpg

Viszont az egyszerű dizájnba belefértek ilyen míves megoldások.

19_12.jpg

Az ördög a részletekben van. 

1_10.jpg

Zsinórok terén komoly fejlesztés várható, a J-Braid új generációja pl teljesen új anyagból fog készülni (de a régi is marad). Egyetértettünk Auréllal, a Daiwa szakértőjével, hogy ez megérdemelt volna egy új márkanevet.

12_22.jpg

Továbbra is egyedülállóak a 12 szálas fonott zsinórok. 

09_25.jpg

Az új D-fin színek láttán minden valamire való süllőhorgász lába megremeg, szíve hevesebb kalimpálásba kezd.

10_25.jpg

Manapság igen divatosak a rózsaszínek, ez egy egészen egyedi, mályvás árnyalat

11_25.jpg

Ez a szín minden bizonnyal nagyon ütős lesz a téli szezonban. Én biztosan tárazok be belőle.

07_25.jpg

Glider? Topwater? Csak a vezetési sebességtől függ! Viszont létezik felúszóban is, ami egyértelműen vízfelszíni csali. 

06_26.jpg

Ilyen kis farkinca segíti a siklást.

08_25.jpg

Egy klasszikus jerk realisztikus mintával. 

28_4.jpg

A Duckfin (kacsaláb) vonal a spinnerbaiteket is elérte. 

27_4.jpg

És aki legatyásodik a nagy vásárlásban, még mindig vehet egy ilyet :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr9214320561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása