19-re lapot húzni? RBM X-ray Next Gen Tournament
2023. november 18. írta: Halfdane

19-re lapot húzni? RBM X-ray Next Gen Tournament

Amikor tavaly visszaadtam Rodbuilder Máténak a NextGen X-ray Armata UL botot, akkor úgy voltam vele, hogy Máté botjairól elég lesz ennyi cikk, mert ezzel a bottal letette a névjegyét a prémium szegmensben. De Máté addig tukmálta rám az új Xray blankra épített Tournament modelljét, hogy végülis elhoztam. Annál is inkább, mint hogy a tesztelni kínált bot a maga 7-21 grammjával nagyjából pont az a kategória, amit legjobban lefedi a süllős szegmenst. Tavi körülmények közé bőségesen elegendő, folyóvízen pedig többségében elég, nyilván ide nem értve a nagycsalis, nagy gumis süllőpecát. 

003_16.jpg

Aprajafalva.... na de a színek!

Máté igencsak kacsintgatott, hogy higgyem el, ez más lesz! Hittem is, nem is, de elmagyarázta, hogy az elmúlt évek sikeres együttműködése a North Fork Composites céggel azt a státuszt adta meg számára, hogy az ő specifikációi alapján gyártanak le blankokat. Az X-ray New blankok pedig azon kérése alapján készültek, hogy a létező legvékonyabb blankfal mellett a létező legkevesebb gyanta felhasználásával épüljenek fel. 

020_17.jpg

Mai "áldozatunk" névjegye

Még mindig nem nyílt eléggé ki a horgász-közvélemény szeme a horgászbot-testekkel kapcsolatban. Lehet itt bohóckodni tonnaszámokkal, keresztszövésekkel, modulusokkal és egyebekkel, de egy bottest érzékenységét az határozza meg, hogy mennyi ingert közvetít a kézig. Igen, fontos az anyag, fontos a technológia, de összességében ez nagyon egyszerű fizika: a kevés és könnyű anyag kevés jelet nyel el, a sok meg sokat. A vastag blankfal „butább”, a vékony blankfal érzékenyebb. A kevés gyanta „ropogósabbá” teszi a bottestet, a sok gyanta elnehezíti, elnyúlósítja. Persze mindez egy durva leegyszerűsítés, de alapigazságnak hovatovább megteszi. 

021_13.jpg

Máté szokásosnak mondható megoldása az egy szem rikító kötés. Gumis botnál ez szinte kötelező. 

És Máté pont ezt ismerte fel és pont ezen elv mentén gyártatta ezt a blanksorozatot. Gary Loomis (a legendás G.Loomis márka névadója) évtizedes tapasztalata alapján az alapanyagok nyilván a legjobbak közül valók, a technológia is rendben van, Máté kérése pedig teljesült. Minden adott egy kiemelkedő minőségű pergetőbot elkészítéséhez. 

022_13.jpg

Konzervatív, de mégis modern dizájn.

Máté ismét egy olyan modellt adott a kezembe, amelyik a tökéletes minimalizmus jegyében a maximálisan elérhető minőséget sűríti egybe. Ez leginkább a piacon elérhető legkönnyebb, K szériás, gubancgátlós Fuji Titanium Torzite gyűrűsort jelenti, amely önmagában is egy jobb bot árának megfelelő pénzbe kerül. A fent taglalt maximális kikönnyítés érdekében nincs más alternatíva. A kikönnyített blankon felfutó inger nem nyelődik el a nehezebb acél gyűrűkön és így jut el belőle a lehető legtöbb a kézhez 

023_12.jpg

Szimpla minimalizmus

A blankon természetesen most sincs lakk, szintén a fenti elv jegyében. A bot így persze nem adja ránézésre azt a szubjektív minőségérzetet, amit a keresztszálas díszítés (mert az gyakran csak egy díszítőfólia, jó reggelt kívánok!) és a fényes lakkozás jelent, de megvan a miértje. Nem írom le még egyszer, aki eddig elolvasta, az már tökéletesen érti. Máté továbbra is a szintén NFC termék karbonszálas fogantyút használja, ami szerintem inkább a dizájnt szolgálja, mint a minőséget, de legalább jól néz ki. Ebben azért az NFC-nek van egy kis fejlesztési feladata: a karbonszövet hajtásai néha sorjásak, kellemetlenek, a megoldás viszont roppant egyszerű: kevésbé éles széleket kell belőle hajtogatni és akkor szépen el lehet dolgozni őket a lezáró fémgyűrűk alá. Persze kérésre Máté teli parafával is megcsinálja a botokat, ami szerintem az elérhető legmagasabb minőség, karbon divat ide-oda…. 

024_13.jpg

Ötletes a kis EVA záródás, nem kell félni a karcolódástól, kopástól.

Na de mit tud a pálca? Nos, Máté nem túlzott, tényleg sikerült 19-re lapot húzni. Volt már néhány csúcskategóriás bot a kezemben, ez azonban érzékenységet tekintve odaért a top 5-be. Nincs értelme győztest hirdetni más-más botokat összehasonlítani, a lényeg, hogy sikerült kimaxolni a technológiát, a végeredmény rendkívüli. 

001_17.jpg

A kora-tél színei csodaszépek!

005_18.jpg

Különleges estét sikerült elcsípni

004_18.jpg

Megunhatatlan!

Az érzékenység-teszt nálam ott kezdődik, hogy dobásnál milyen rezgéseket ad le a zsinór. Az orsón (Shimi Vanford 2500-assal horgásztam többnyire) egy 0,10-es Reiva Silent zsinór volt, ami az utóbbi évek egyik pozitív meglepetése: sima, erős, megbízható és eddig 1 éves használat után elég strapabírónak is tűnik. Ja és relatíve olcsó. A friss, 8 szálas zsinór elvileg tényleg csendes, de ezt a botot ez is „megzenéltette”. Sziszegett, zúgott a gyűrűkben a zsinór a dobásnál. Ezek az ingerek ugyebár magas frekvenciájú rezgések, amik hamar elnyelődnek, ezért gondolom, hogy egy blank érzékenységének kiváló tesztje, ha ezt a jelenséget észleljük. 

011_18.jpg

A szürke 50 árnyalata is szép. 

A bot mindenek felett a klasszikus süllős jigelés igényeire van szabva. Ez a magyar pergető szcéna szíve-csücske, a közvéleményben az a jó bot, ami erre alkalmas. A Tesztpecablog egyik küldetése ennek a faék-egyszerű szemléletnek a megváltoztatása volt, de feladtam. A magyar pergető mindenre a gyors, feszes botot keresi. Ezt a botot senkinek nem kell megmagyarázni: ez a magyar horgász lelkéhez szól, gyors, feszes és pontosan azt elégít ki, amit mindenki keres. 

012_19.jpg

És a tél igazi "szexepilje" az ég rózsaszínje!

Hogy milyen áron? Hát az ár ugyebár mindig kényes kérdés, a prémium pedig nem olcsó. Jelen esetben érzem viszont először azt, hogy az a pergető, aki tényleg többszáz napot horgászik, élete a süllőpeca, az ebben megtalálhatja azt a botot, amire megéri kifizetni azt a pénzt. Vagyis van az a célcsoport, akinek ez a bot bizony értékarányos. Botot építtetni akkor van értelme, ha sok év tapasztalata alapján akar valaki személyre szabott célszerszámot készíttetni az általa vágyott blank- és nyélhosszal, egyensúlybeállítással, stb…. A színes gyűrűzés nem ide tartozik :) 

006_18.jpg

Mély vízből érkező köves giccs-poszterrel a háta mögött.

A bot ebben a hagyományos szerepkörében az elvárások szerint kiválóan teljesített, csodálatosan hozta a jelet akár 10 méteres mélységből, messze kidobott csalinál is. A kapás pendül, az akasztás ül. A teli csőspicc nem tréfál. Kapitális halat nem fogtam vele, jó is letnne, ha minden tesztben lenne ilyen, de amiket fogtam, azoknál a kapás annyira élményszerű volt, hogy pillanatok alatt megszoktam, megszerettem ezt a botot. Talán egy 10 centivel hosszabb blank jó lenne, de az utóbbi időben én magam ráálltam ezekre a 210-220 körüli méretekre és megszoktam őket, talán innen ez a pici hiányérzet. Ez azonban stílus/ízlésfüggő. 

002_17.jpg

A süllők aprajához volt sajnos szerencsém, de legalább sokkal találkoztam....

Kevésbé hagyományos szerepköre a botnak, hogy a téli süllőzéseken megtalált balincsapatba kezdtem el horgászni vele Sebile Flatt Shad-del, ami ennek a fajta pecának az ikonikus csalija. Nos, a bot itt a szigorúbb arcát mutatta, ugyanis egyrészt nem távdobásra találták ki, másrészt a blank ehhez már túl szigorú volt, sok volt a meg nem akadó kapás. Mi sem mutatja jobban, hogy milyen az, amikor egy adott módszerre hiperoptimalizált botot nem a megfelelő szerepkörben használunk. Ez nem a bot hibája, hanem egy adottság: az orvosoknál a nőgyógyász sem műt szívet…. 

019_15.jpg

Téli balinos fegyvertáram

balin2.jpg

És az áldozata

balin1.jpg

Fotósopp tudásom a bányászbéka fenekéhez konvergál, de vendéglátóm megérdemli a diszkréciót.

busa1.jpg

Azért az erő-teszt is megvolt egy ilyen "csúnyabalin" képében :)

Azt hiszem, ezzel a bottal ért oda Máté, ahova mindig is akart. A blank frenetikus és csak Máté és a megrendelő fantáziájára van bízva, hogy mi lesz a végeredmény. Most érzem azt, hogy minden adott hozzá. Most már csak azt kívánom, hogy Máté kicsit fejlesszen a dizájnon, mondjuk a rettenetes botcímkézésen és végre a külcsínt is igazítsa az immáron tényleg pazar minőséghez. Hajrá Máté, jó az irány!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr2918261333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása