A tavasz könnyed lehelete – Jaxon Symbian HX Supra Spin 226
2018. április 29. írta: Halfdane

A tavasz könnyed lehelete – Jaxon Symbian HX Supra Spin 226

Valahogy úgy hozta a sors, hogy egymás után jutnak el hozzám jobbnál jobb UL botok. Sose voltam nagy UL pecás, viszont nagy úr a muszáj (haha): kénytelen voltam megszeretni ezt a műfajt. Nem volt nehéz, ha egyszer jobbnál jobb cuccok járnak a kezemben. Tényleg, minden egyes bot egy egyéniség volt, így magán az UL műfajon belül is sokféle karakterrel ismerkedtem meg.

 19_6.jpg

A tavasz a ragadozó halas horgászat egyik legizgalmasabb, legváltozatosabb időszaka

Az UL vagy ultralight – ultrakönnyű – jelzőt általánosságban használja a pergető-szleng a könnyű felszerelésekre, holott ez teljesen téves. Véleményem szerint ultrakönnyűnek legfeljebb az 5 grammig terjedő csalikkal történő horgászatot lehet nevezni, de lehet hogy inkább csak a 3 grammot. A 10 grammos botok nem nevezhetők UL-nek, feltével, hogy a dobósúlytartomány helyesen van megadva. Sajnos a botokra ráírt értékek sok esetben teljesen megtévesztőek, dobáltam már leheletfinom 3 grammos bottal 8 grammos fejet is úgy, hogy tökéletesen kezelte a bot, de volt, hogy a ráírt dobósúly felét sem tudta az adott pálca. Nagy tehát a katyvasz, próbálok rendet tenni, de nem könnyű…

 18_6.jpg

A Duna ártéri erdeiben már bontogatják a fák a rügyeiket

A mai alanyunk egy sajátos pálca. A Jaxon Symbian HX Supra Spin 2,26 méteres, 1-9 grammos verzióját még az ősszel ragadtam magamhoz, mondván, hogy micsoda remek kis parti UL pálca lesz. A hossza miatt esett rá elsősorban a választásom, hisz az UL szegmensben ritka a 2 méter feletti pálca, de inkább a 180-190 centis botok az elterjedtek. Hogy miért? Mert ezt a hosszt lehet könnyedén kellően feszesre építeni, márpedig a piacon a „feszesgyorsgerinces” pálcákat keresi mindenki. Némileg indokolatlanul, hiszen az ul módszerrel fogható halaknak ritkán kell olyan erősen bevágni, hogy ahhoz igazán komoly gerinc kelljen. Viszont ez a bot „szárazon” meglepően, de igen kellemesen feszesnek mutatkozott, muszáj volt tehát kipróbálni.

 05_14.jpg

Igazi UL setup tavaszi parti pecákra. A nyél minimalizmusa és a szuper-ergonomikus orsótartó a bot vonzó tulajdonságai közé tartozik.

A bot tehát 226 cm hosszú, két részből áll. A blank 2 db 115 centis tagra szedhető szét, amelyek egy korrekt, bár nem különösebben szép műanyag vászonszerű zsákban vannak. Az illesztés rendben van, nem lötyög, szépen illeszkedik. A gyűrűk a Fuji KR szériájához hasonlítanak, de nem Fuji gyártmányúak. Ez maximum a vájtfülűeket zavarhatja, a használati értéket nem befolyásolja. Anyaguk acél, a betét SIC. Az orsótartó nagy örömömre a Fuji SKSS-hez hasonló, amely a Fuji legkirályabb terméke a TVS mellett. UL botokra kötelezővé tenném ezt az orsótartót, mind ergonómiában, mind súlyban verhetetlen (nagyobb dobósúlyban a TVS-t jobbnak tartom, mert ott már jól jön a biztosabb botfogás, márpedig a TVS ebben igazán zseniális). Szerencsére nem cseszték el a bottervezést a túl sok nyéllel: az orsótartó alatt csak egy pár centis kis EVA-t találunk, aminél több nem is kell.

 01_12.jpg

Kellően érzékeny a sügerezés követelményeihez

Igazából egyetlen negatívuma van számomra a botnak, az osztott nyél kicsit hosszúra sikerült. Ebben a dobósúlyban gyakran dobunk egy kézzel, hisz a könnyű csalik célba juttatásához nem kell nagy erő és könnyű is célozni. Én alig-alig éreztem szükségét, hogy az alsó kézzel irányítsam a dobást, de ha mégis, mindig bosszankodtam, hogy hosszú. Sőt néhányszor szépen oldalba is vertem magam, ami azért bordatöréssel nem járt, viszont némileg bosszantó volt. Persze ez szubjektív, lehet, hogy lesz aki pont így fogja szeretni, hiszen ez egy igen élvezetes, és kifejezetten jól használható bot lett.

 03_14.jpg

A pisztrángok virgonc védekezését és vad vagdalkozását vagányul védi

Mielőtt tovább megyünk, ejtsünk pár szót az ultrakönnyű horgászatról. E módszer többek között azért rendkívül népszerű, mert a ragadozó halak kisebb példányait elképesztő hatékonysággal lehet vele megfogni. A finom, vékony zsinóron felkínált csali mindig fogós és egy kisebb testű hal is komoly fárasztási élmény lehet. Kezdő, vagy önbizalomhiányos horgászok ezért szívesen nyúlnak ehhez a módszerhez, amely azonban magában hordozza annak veszélyét, hogy a méretkorlátozással védett nemes halak kisebb, akár ivadék-korú példányait nagy tömegben foghatja meg a mohó horgász. Jómagam sem nézem jó szemmel, amikor a közösségi médiában azzal büszkélkedik valaki, hogy 100 db 20 centis süllőt fogott, pedig hány ilyen van. Ne éljünk tehát vissza e módszer hatékonyságával: ne méreten aluli halak etikátlan (és jogszerűtlen!) összeszurkálására használjuk, hanem nagyobbak (óvatosabbak) megfogására, kicselezésére.

 04_14.jpg

Ilyen egy horgásztalálkozó, amikor valaki rendes halat fog. Az élményre éhes "horda" a japán turistákat megszégyenítő vehemenciával kattintgat és eszi a sárga irígység! (Gratulálok Csabi a szuperlágy bottal bemutatott süllőfogásért!)

UL pergetés alatt a horgászok többsége elsősorban sügerezésre gondol, de jópár olyan halfaj van, ami igen élvezetesen fogható ezzel a módszerrel. Az én lelki szemeim előtt a kora-tavaszi Dunán bandázó jászok ígérte lebegett, amelyek ilyenkor jól foghatók apró gumival, vagy wobblerrel. A csalit ilyenkor sok esetben sodrásnak felfelé dobjuk és a köveken pattogtatva várjuk, hogy egy mohó jaszkó elkapja. Sodrással felfelé nem nagyon kell húzni a wobblert, így az UL pálca egyáltalán nem kevés, sőt inkább emeli az élvezeti faktort.

 08_14.jpg

Hajnalban a jászok a felszín közelében bújkálnak. Ilyenkor többnyire nem eszik a csalit, ellenben a méreg eszi a horgászt. 

Az idei március meglehetősen hidegnek bizonyult, illetve az összes potenciális horgászhétvége süvítő széllel, esővel és kellemetlen hideggel kényeztette a horgászokat. Mire jó idő lett, a jaszkók túlnyomórészt leívtak és egyre kevésbé intenzíven bandáztak. Sikerült azért találkoznom velük, de sokat mentem értük és inkább csak 1-1 darabokat sikerül elcsípnem. Viszont elképesztően gyönyörű tavaszi reggelekben gyönyörködhettem, amelyek fotódokumentációját megosztom veletek.

07_14.jpg

Elvetemült kolléga az őszt idéző ködben

09_14.jpg

A kelő nap meleg sugarai áttörik a ködpaplant...

12_11.jpg

...és aranyport szórnak az ébredő Duna tükrére. 

A boton többnyire egy 1000-es orsót használtam, ami bőven elég rá, nem is szereti a nagyobbat. A pálca mindössze 82 gramm (!), így könnyű agyoncsapni valami nehéz kurblival. A megfelelő orsóval azonban egy rendkívül finom kis szerkezet. És ami a lényeg, a hosszához képest nagyon feszes, peckes, cseppet sem takony pálca. Persze UL-ben a feszes nagyon mást jelent, mint nagyobb dobósúly kategóriában, azonban kifejezetten élveztem, hogy a 226 cm-s hossz ellenére a bottest nem lóg, nem lötyög és pillanatok alatt csillapítja a rezgéseket. Nincs túlfeszítve a blank, pont annyira feszes, hogy optimálisan kezeli a kis jigeket. A választanom kell, én bizony gumis botnak mondanám, ennek ellenére elég sokat wobblereztem vele, amiben szintén kiválóan teljesített.

 11_14.jpg

Jászos pálya. Hihetetlen, de a halak a 30 centis vízben közlekednek.

Az 1000-es orsómon 0,06-a Nanofil zsinór volt, ami több mint rizikós volt a Duna medrében sodortatott csalis módszernél, tépett is össze a megsérülő zsinór miatt valami őserő, jó eséllyel márna. De annyira élveztem, hogy 2-3 grammos wobblereket kidobom a világból, hogy vállaltam ezt a kockázatot. A 226 centis hossz parti pecához nagyon sokat ad hozzá, csónakból azonban kínszenvedés vele pecázni. De arra kell használni, amire való!

 14_11.jpg

Gyönyörű hal a jász, mégis meglehetősen alulértékelt zsákmány...

15_10.jpg

A bot igazán jól teljesített ebben a műfajban. 

A dunai jaszkók kapása sokszor intenzív, hisz a kis szájú halak agresszíven „szaladnak rá” a bekapni kívánt zsákmányra. Nincs is nagyobb élvezet, amikor a durrantós kapás után a bot karikában marad, ahogy egy-egy szebb jász belefekszik a sodrásba és oldalának felületét kihasználva próbál szabadulni. Az intenzív sodrásban a fárasztások éppen ezért sokszor akár percekig is eltartanak, hisz a vékony zsinórral nem lehet „becsörlőzni” a halakat. A bot ezen a téren is jól teljesít: kell erő van benne. Igazán komoly hal nem jött ki vele, azért titkon reménykedtem egy-egy beugró márnában, de a sors nem így akarta.

 20_6.jpg

Gumival és...

16_12.jpg

...wobblerrel egyaránt élvezetes peca volt.

Teszteltem viszont sügerekkel és pisztránggal is, ezek is igen élvezetes pecák voltak, legfőképpen kicsi plasztikokkal horgászva. A bot sügerezéshez is kellően érzékeny, akár az 1 grammos csalikat is érezni vele, mondjuk a 9 gramm kicsit túlzás felső súlyhatárként, 5 gramm felett én már nem szerettem vele pecázni. 

17_8.jpg

A látszattal ellentétben a horgász boldog, mert JÁSZOZNI JÓ!!!

Parti UL-eseknek bátran tudom ajánlani ezt a botot, főleg, ha olyan helyen kell horgászni, ahol a nagy dobásoknak kritikus jelentősége van. A bot 20 ezer forint körüli árával nevetségesen olcsó a minőségéhez képest, akár sokadik botnak is bevállalható ennyi pénzért. Garantáltan nem fog a sarokban porosodni, hiszen hihetetlenül élvezetes, sokoldalú és szerethető peca.

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr5013848262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása