Milyen a jó téli horgászruházat?
2021. január 10. írta: Halfdane

Milyen a jó téli horgászruházat?

A tél talán a kedvenc horgászidőszakom. Nem csak az ilyenkor nagyobb eséllyel megfogható nagy süllők vonzanak, hanem a természet békéje, csendje, „embertelensége” is. Ilyenkor tudom maradéktalanul átélni a maga teljességében mindazt, amit igazán szeretek a pecában. 

15_60.jpg

Nincs téli süllőzés jó ruházat nélkül. 

A sikeres és élvezetes téli horgászathoz azonban számos feltétel szükséges, ezek közül talán a legfontosabb a megfelelő ruházat. A nem megfelelően megválasztott ruha büntet! A legenyhébben egy fázó, érzéketlenné dermedő kézzel, legsúlyosabb esetben akár a horgász élete is veszélybe kerülhet. E cikk azonban nem a szélsőségekről, hanem az általánosan felhasználható tapasztalatokról és a mögöttük húzódó elméletről szól, amivel szeretnék a télen is aktív horgászoknak segítséget nyújtani a megfelelő ruházat kiválasztásához. 

02.JPG

Ilyen extrém körülményeket azért nem kell kibírnia egy horgászruhának.

A horgászat mellett sokáig nagyon aktívan jártam a környező országok magashegységeibe túrázni, mely lehetőséget adott az igazán extrém, téli, magashegyi körülmények megtapasztalására. Itt tanultam meg, hogy a jó technikai ruha nagyon fontos, sőt időnként életet is menthet. Természetesen a hazai vízpartokon nemigen fogunk -30 fokos hőmérsékletekkel és 60-70 km/h-s széllel találkozni, vagy ha esetleg mégis, akkor egészen biztosan nem lehet horgászni. A horgászruházat tehát korántsem kell, hogy ennyire extrém körülmények között is működjön, de mondjuk egy hosszú távú motorcsónakos menet igencsak kemény körülményeket tud produkálni, nem beszélve az olyan speciális kihívásokról, mint a vízbe esés. 

01.JPG

A hegyen a megfelelő ruházaton emberélet is múlhat!

Szilárd meggyőződésem tehát, hogy a technikai ruházatra költeni érdemes, sőt kifejezetten jól elköltött pénznek számít. Márpedig a jó technikai ruha mindenképpen komoly anyagi befektetést igényel, de ilyen ruhát az ember nem mindennapos használatra, ezzel együtt évtizedes távlatra vesz. Nem igazán kifizetődő rossz döntést hozni. Még a kisebb pénzű, ám kellően fanatikus horgásztársaknak is ajánlom egy minőségi ruházat megvásárlását, mert hihetetlenül meg tudja emelni szeretett hobbink komfortját. 

05_67.jpg

Derült időben a szélnek is élesebb a foga.

Fontos megérteni, hogy miért van szükség speciális ruházatra. Íme az elmélet: 

  1. Szigetelés: Talán mindenki figyelt annyira az általános iskolai fizika órán, hogy megjegyezze: a levegő szigetel. A sok levegő jól szigetel! Vagyis minél több levegőt tudunk közre zárni, annál inkább lesz meleg a ruházatunk. Ez talán annyira evidens, hogy nem is kell nagyon boncolgatni, sokkal fontosabb az a szempont, hogy a levegőt miként zárjuk be és mikén akadályozzuk meg, hogy a testünk által felmelegített levegő megszökjön. Ha fúj a szél, vagy robog a motorcsónak, akkor bizony a legmelegebb pulcsi is hamar csődöt mond, ha nincs egy jó külső réteg, ami meggátolja a már felmelegített levegő megszökését. 

17_47.jpg

Buckalakó-jelmez

  1. A rétegeltség: Ezt is ismerjük, mindenki anyukája ezerszer elmondta, hogy fiam (lányom), öltözz fel rétegesen! Anyánk bizony okos volt, évszázadok tudása van abban az egyszerű megoldásban, hogy a több vékony réteg jobban szigetel, mint egy vastag. Persze a juhászok szőrcsuhája vagy az eszkimók prémbundája látszólag nem ezen az elven működik, ám ezek az anyagok is a szőrszálak közé nagyon sok levegőt zárnak, ami sok vékony rétegként funkcionál. A mai modern ruházatoknál tehát van egy ellenálló külső réteg, úgynevezett héj (angolul: Shell), amely arra hivatott, hogy a külső hatások ellen ellenálló páncélzatunk legyen. Feladata meggátolni a szél bejutását, a belső meleg levegő kijutását, ezen kívül minél vízállóbb, annál jobb. Ez alatt van, vannak tulajdonképpen a meleget bezáró középső rétegek (mid-layer), amik közre zárják nekünk a jó kis fincsi meleg levegőt. Egyik a másik nélkül mit sem ér! Ez nagyon fontos! 

18_42.jpg

Maszk funkció ;)

  1. Az alap-réteg, avagy a base layer: Ennek fontosságát sokan elbagatellizálják, holott elképesztően fontos! Mindenki ismeri ugye azt a pillanatot, amikor Michelin-babának beöltözve pakoljuk be a csónakba a felszerelést, vagy rángatjuk a motor indítózsinórját? Ilyenkor rövid idő alatt jön az izzadás, ami aztán ott marad a ruhában, az anyag szálai között, rosszabb esetben a testünkön. Amikor beröffentjük a motort és csónakunk beleáll a menetszélbe, akkor bizony a lehető legrosszabb élmény az átizzadt ruha, rosszabb esetben egyenes út a betegágyba. A jó alapréteg tehát kettős funkciót lát el: nem egyszerűen melegít, de el is vezeti a testünkről a nedvességet. Egy jó aláöltözetben sokkal nehezebb megizzadni, vagy ha már megtörtént, azonnal elvezeti a testünkön keletkező nedvességet.

inked07_li.jpg

Miklós barátom speciális megoldása az altesti szellőzésre. Másodállásban táplálkozási tanácsadó.

Az aláöltözeteknél két irányzat figyelhető meg: a szintetikus és a természetes anyagokból készültek. Nem kell félni a műszáltól, az igazán komoly gyártók nem akármilyen műszálakból dolgoznak, ezek bőrbarátak és a speciális szövés eredményeképpen szinte azonnal elszívják a keletkező izzadságot. Vannak olyan 20 évnél is öregebb (!!!) darabjaim, amelyek a mai napig teljes körűen funkcionálnak, semmilyen elhasználódás nem látszik rajtuk. Ehhez persze az kellett, hogy 20 évvel ezelőtt megvettem a valódi minőséget, ami a jelek szerint örök darab….

A természetes anyagoknál a pamutot nem javaslom, holott pont ehhez fűződik az a képzet, hogy kényelemes viselet. Igen ám, de a pamutszálak nemcsak elszívják, hanem meg is tartják a nedvességet, így az folyamatosan a testünk mellett marad, diszkomfortérzetet keltve. Tartsuk meg a pamutot a nyárra, akkor tényleg az a legjobb. 

Kiemelést érdemel a gyapjú, azon belül is a kiemelkedő minőségű merinó gyapjú, ebből készülnek az aláöltözetek Rolls-Royce-ai. A merinó juhok gyapja rendkívül „habos”, bolyhos, tehát rengeteg levegőt közrezár, emellett jellemző rá egyfajta viaszosság, ami meggátolja, hogy a gyapjúszálak megkössék, magukba zárják a nedvességet. A természet megalkotta a tökéletes technikai anyagot, a merinó gyapjú képességei műszálakkal reprodukálhatatlanok, cserébe egy merinóból készült ruhadarab nagyon drága. Mégis megfontolásra érdemes egy ilyen beszerzése az igazi fanatikusok számára, mivel egyszerre meleg és nedvszívó, a lehető legmagasabb komfortot biztosítja. 

23.jpeg

 Neki is gyönyörű a kabátja.

  1. A membrán: A membrán-anyag lényege. hogy rengeteg mikropórussal van ellátva, ami kívülről befelé nem engedi a folyékony halmazállapotú (vízcseppek) nedvességet, míg belülről kifelé kiengedi a légnemű halmazállapotú vízpárát. Hát nem pofonegyszerű? Annak tűnik, de egy megfelelően működő anyagot előállítani nem egyszerű és nem is olcsó. Ma már azonban annyira fejlett a ruházati ipar, hogy felhasználási területtől függően fejlesztenek különböző anyagokat, az egyik előnye a szélállóság, a másiké a vízhatlanság, a legjobbak pedig ötvözik ezek tulajdonságait.  

10_69.jpg

Ezt tudja egy felsőkategóriás vízhatlanság

A membránok fenti tulajdonságait tükrözi a vízállóság/lélegzőképesség mérőszáma. Ezt többnyire milliméterben adják meg. A vízállóság értéke azt jelenti, hogy hány milliméteres vízoszlop nyomásának áll ellen az anyag, a lélegzőképesség mérőszáma pedig azt, hogy 24 óra alatt mennyi párát tud kipárologtatni egy m2 anyag. Jelenleg a legfejlettebb membránok 20.000 milliméteres (vagy is 20 méter, ami egy hatemeletes ház magassága!!!) vízállósággal és 20.000 gramm/24 óra (azaz húsz liter vizet tartalmazó pára) lélegzőképességgel rendelkeznek. Ez lényegében azt jelenti, hogy a külső réteg közel áll a teljesen vízhatlanhoz (ami persze sosem lesz olyan, mint egy PVC hullazsák, de ez talán nem is baj…), a lélegzőképesség pedig igen tekintélyes mennyiségű vízpára kivezetését biztosítja, így lényegében – ha megfelelőek az alsó rétegek is – elég nehéz beléjük izzadni. 

Nagyon fontos tudni, hogy a membrános ruhák speciális mosószert igényelnek, mivel a membrán pórusait nem szabad eltömni. Ha ez megtörténik, az bizony jelentősen rontja a membrán tulajdonságait, így a drága ruházat értelmét veszti. A rombolás nem visszafordíthatatlan, de oda kell figyelni az elejétől, vannak erre a célra speciális mosószerek, amik megőrzik a lélegzőképességet. 

20_37.jpg

Ilyen a belső felület, még hővisszaverő réteggel is el van látva. 

Higgyétek el, az évek során rendkívül sok öltözéket próbálgattam végig a belépő szintűtől a csúcskategóriásig és nem tudom túlhangsúlyozni a minőségi ruházat jelentőségét. És sajnos itt a magas ár nagyonis arányos a teljesítménnyel! Egy átlagos horgász is szabad szemmel jól látható összegeket költ a felszerelésére, de a ruházatra sok esetben sajnáljuk a pénzt. Márpedig ezt érdemes alaposan átgondolni, mert egy jó és egy rossz téli peca közt éppen a ruházat tudja jelenteni a különbséget. 

08_69.jpg

A strandidő csak látszólagos.

  1. A megfelelő összeállítás: Van sajnos egy rossz hírem: a drága ruhadarabok képességei csak akkor működnek, ha a ruházat minden eleme teszi a dolgát. Lényeges tehát a minőségi aláöltözet, középréteg és külső héj is. Tudom, hogy ez így együtt nagy anyagi kihívás, de akkor is tudomásul kell ezt venni. A téli szezon beköszöntével sokan kérnek ajánlást minőségi ruházatra, ilyenkor nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem elég megvásárolni az XY cég kabátját és nadrágját, hanem bizony fel kell építeni az aláöltözettől a héjkabátig az egész felszerelést. A számla vége sajnos soha nem lesz vékony, ám ne feledjük, gondos vásárlás esetén ezek szinte örök darabok.

 

Tapasztalataim a Graff cég termékeivel.

Az elméleti áttekintés után nézzük a konkrét tapasztalatokat! Sokáig kerestem a tökéletes téli ruhát, ám nehezen találtam meg a végső megoldást. Végül kikötöttem a lengyel Graff cég termékeinél, amelyek kiváló minőségűek, emellett nem olcsó, de minőségükhöz képest kifejezetten értékarányos árcédulával rendelkeznek. Nem, nem olcsók, de talán sehol nem igaz annyira, hogy olcsó húsnak híg a leve, mint a technikai ruházatoknál. A Graff cég nem akkora név, hogy státusszimbólumként lehessen viselni, ellenben kiváló minőséget nyújt vállalható összegért cserébe. 

03_66.jpg

Arcomon az őszinte öröm eme kapitális példány okán :)

A Graff mind vadász, mind horgászruházattal foglalkozik. Úgy vélem, az előbbi a hangsúlyos, a vadászat ugyanis kifejezetten az erős anyagi lehetőségekkel rendelkező igényes vásárlók gyűjtőhelye. Mondhatjuk úgy is, hogy a sok gazdag sznob igényeit maradéktalanul ki kell szolgálni és egy rettenetesen igényes piacon kell talpon maradni. A cég szemmel láthatóan sikeres és dinamikusan fejlődik, így feltehetően tudnak valamit…. 

12_65.jpg

A hajlásgörbe-teszt kihívásait is állta :)

A Graff ruhák kifejezetten visszafogott dizájnúak, puritának. A vadászatnál ugyebár ez kifejezetten követelmény, egy vadász nem parádézhat az erdőben talpig csicsában, de a horgászoknál sem feltétlenül indokolt a tarkabarkaság. Ezen belül azonban a részletek nagyon gondosan megtervezettek, a termékek szemre is kifejezetten jól összerakottnak tűnnek, jól néznek ki. Az újabb trendek azonban már a kicsit dizájnosabb termékek felé mutatnak, az általam használt darabok 2021-es verziói már tartalmaznak némi színt is, de még mindig aránylag visszafogottak. Egyedüli kivétel a mentőruházat, ahol kifejezett előny az élénk szín.

A Graff évek óta a lengyel nemzeti pergető válogatott ruhaszponzora.

De lássuk, hogy milyen saját tapasztalatokat szereztem a gyakorlatban! 

04_67.jpg

A süllőszezon elején bizony szenvednem kellett ezért a méretért is, néha az egész vízen töltött nap jutalma egyetlen hal volt...

631-B Négyévszakos kabát.

Négy évszakos? Nyáron is jó? Naná, hiszen ez egy béleletlen héjkabát, ami nyáron esőkabátként is használható, télen azonban kiváló minőségű héjat képez. Héjat! Tehát ez alá szükséges a több rétegű midlayer, azaz középső rétegek rendszere. Jellemzően eggyel több, mint egy bélelt kabát alá. Legfontosabb „tudománya” a csúcsminőségű 20.000 milliméteres vízállóságú és 20.000 g/m2/nap lélegzőképesség, ami a piacon kapható termékek közül kiemelkedővé teszi. 188 centis testmagasságom és a karácsonyi zabamaraton után mintegy 105 kilós testsúlyom az XXL-es méretet kívánja meg, ez egy kicsit nagy ugyan, ám bőven fér alá több réteg pulóver is, sőt extrém hideg/szeles napokon egy pufimellényt is alá tudok venni. 

11_69.jpg

Esőben 40 km/h-val veretni nem leányálom :)

A vízállóságot már az első kipróbálás alkalmával teszteltem, az IPCC Tisza tavi fordulójára edzettünk Robi barátommal, amikor is időnként az élénk szelet vízszintesen száguldó esőcseppek tették még „élvezetesebbé”. Továbbá a helyzetet magunk is tudtuk fokozni, ha a 20 lovas motorral döngettünk egyik helyről a másikra. Tipikusan az az idő van, amikor az emberek nagy többsége bekuckózik a családi tűzhely melegébe és forró csokit szürcsölgetve nézi a kinti ítéletidőt. Nos, a kiképzés a ruhának semmit sem ártott! Sehol semmilyen beszivárgás nem volt tapasztalható, ha a kapucnit felhúztam, olyan volt, mintha egy védett kis kapszulában lennék. Köszönhető ez az anyagon túl a mindenhol hegesztett varrásoknak, amelyek minden esetben külön erősítéssel és vízzárással vannak ellátva. A ragasztások kifejezetten szép munkák, jó minőségűek, az idő majd eldönti, hogy mennyire tartósak, de úgy vélem, hogy a normál életciklust bőven tartani fogják. A cipzárak erősek, masszívak, nem akadnak, valamint szintén beszivárgás elleni védelemmel vannak ellátva. 

21_26.jpg

Jól látszik az összehúzó zsinór és a vízhatlan cipzár (balra). 

Fontos, hogy az kabátujjaknál, deréknál és nyaki részen is szűkíthető, zárható a kabát, ez akkor különösen fontos, ha a huncut szél mindenképpen a kabát alá akarja préselni a vízcseppeket vagy hópelyheket. De előfordul, hogy valamilyen oknál fogva vízbe kell nyúlni, volt már rá példa, hogy a telefonom esett vízbe, amit hihetetlen szerencsével kellett elkapnom úgy, hogy hónaljig nyúltam kabátban a vízbe. Szerencsére a művelet csak minimális beázást okozott, aminek titka a szinte hermetikusan zárható csuklórész. 

06_67.jpg

Csuklószorító.

A kabáton elképesztő mennyiségű zseb van, ami akkor különösen vicces, ha a kocsikulcsot kell benne megkeresni. Ezt egyébként a gyártó egy igen frappáns megoldással teszi egyszerűbbé, az egyik zsebben van egy szalagra varrt kicsi karabiner, amibe bele lehet csatolni pl. a slusszkulcsot vagy lakáskulcsot. Hasonló jópofaság a mellrészen található horogakasztó, aminek az igazi értelmére nem jöttem rá, mert én speciel félek attól, hogy a szabadon maradó horgok károsítják az anyagot. De biztos van, akinek jól jön. 

16_56.jpg

Kocsikulcsot vízbe ejteni nem egészséges!

A kabát egyébként rendkívül egyszerű, puritán szürke, néhány kisebb fényvisszaverő betéttel. Nem hivalkodó, sokkal inkább visszafogott, ami nekem szimpatikusabb, mint a csilivili márkaruházat. Különben meg fel lehet dobni egy jópofa sapkával vagy napszemcsivel, ha valakinek erre támad ingerenciája. Egy pergető ruhánál fontos, hogy kellően szabad mozgást biztosítson. A kabát ebben is jól teljesít, nem húzza vissza a vállamat dobásnál, nem zavar, nem akadályoz semmiben. 

14_61.jpg

A láthatósági mellény kellemesen oldja a szürkeséget :)

731-B Horgásznadrág

A fenti horgászdzsekivel megegyező anyagú, technológiájú darab. Ami kiemelést érdemel, hogy a lábrész kifejezetten tágra lett szabva, így a brutál vastagságú -40-es habcsizmám szára is szépen aláfér. Ha meg a bokáig érő sárban inkább nem akarom a nadrág szárát leengedni, akkor szűkíthető annyira, hogy belegyömöszöljem a csizma szárába. Ráadásul a cég kétféle nadrághosszt is kínál egy-egy mérethez, így remekül lehet a vevő alkatához passzítani azt. Tudtommal egy teljesen egyedülálló figyelmesség a piacon. 

19_38.jpg

A kosz nem szériatartozék, az állítható bokapánt azonban igen. 

A nadrág szabása támogatja a sörhasat, vagy a Karácsony környékén kialakuló bejgliputtonyt. Egykori kisportolt fizimiskám az utóbbi években szép körte formájúvá változott, hiába no, szép lassan az én tömegközéppontom is halad a gravitációval….:) Nálam testesebb sporttársak is bőven elférnek tehát ebben a nadrágban, nem kell behúzott hassal szenvedni… Majd nyáron a strandon…;) 

22_23.jpg

Többen is rám köszöntek: Szevasz Andris, de szépen meghíztál! :D

A nadrág egyetlen érdemi hibája, hogy a cipzár nem nyitható alulról, így, ha a hideg és az elfogyasztott koffein mellékhatásaként jelentkezik a sürgető szükség, akkor felülről kell lebontani az egész miskolanciát, hogy hozzáférjek a megkönnyebbüléshez óhatatlanul szükséges testrészhez. Mivel az említett szerszám a hidegben köztudottan visszahúzódó életmódot folytat, a művelet néha akrobatikus technikákat igényel. A többit a kedves sporttársak fantáziájára bízom, a hölgyolvasóknak pedig szíves elnézését kérem.

 

541-P Vadász melegítő 

Bár a termék megnevezése a vadászruházatok közé sorolja, semmivel sem kevésbé alkalmas horgász célokra. A külső rétege egy nagyon finom, polárszerű, nyilvánvalóan szintetikus anyag, én tulajdonképpen polárpulcsiként is vásároltam meg. Azonban ennél több: a belseje egy vékony kiegészítő béléssel van bélelve, amely által melegebb, de kevésbé lélegző. Eleinte családi túrákhoz is hordtam, itt túlságosan melegnek bizonyult, egy béleletlen polár véleményem szerint sokkal alkalmasabb sok mozgással járó tevékenységre, vagy akár mászkálós cserkelő horgászatra.

Ezzel szemben a pulcsi borzasztó meleg, a csónakban álldogálós pecához (vadászoknál a lesen csücsüléshez) igen praktikus. A bélés a szélállóságát is javítja, így őszi időszakban önmagában is megfelelő külső réteg, ha nem túl extrémek a körülmények. Valahol átmenet tehát egy hagyományos polár pulcsi és egy softshell kabát között. 

23_19.jpg

 

105-OL kalap

A horgász kelléktár alulértékelt, ám igen hasznos darabja a kalap, amely nemcsak a szemet védi a napsugárzástól és széltől, de a tarkót is. Nem mellesleg jól is néz ki. A Graff kínálatában van könnyű nyári kalap is, de több évszakos melegebb verzió is, én ez utóbbiból vásároltam. Téli pecára, valamint fékevesztett motorcsónakos őrjöngésre korlátozottan alkalmas annak ellenére, hogy a lerepülés ellen áll alatt megszorítható pánttal is rendelkezik. Ősszel azonban jó szolgálatot tett. A karima belsején puha védőcsík található, ami időnként az izzadság hatékony felfogásában is segít. Anyaga viszonylag vastag, így annak ellenére, hogy nem kemény, viszonylag jól tartja a formáját. 

20201004_110030.jpg

Oppá kavboj sztájl :)

Megjegyzés:

Ez a poszt a Tesztpecablog első támogatott posztja. Lett volna már lehetőségem fizetett tartalmat is előállítani, azonban nem éltem vele, mivel a horgászfelszerelések tekintetében nem kívánok semmilyen irányba elköteleződni. Nem kenyérre kell a pénz, ez nekem hobbi és sokkal fontosabb a hitelesség, minthogy azt aprópénzért áruba bocsássam. Amiért mégis elfogadtam a Graff Hungary támogatását, az az a tény, hogy a ruházat kérdése nincs hatással a horgászfelszerelésekről alkotott véleményemre, a forgalmazónak pedig nincs a portfoliójában más horgásztermék. Természetesen most sem „adtam el” a véleményem, olyan terméket nem vállalok fel, amelyet más esetben én magam nem használnék. Kaptam a termékekre egy kis kedvezményt, ezt tudnotok kell, de ennyi. A GVH szerint ide kell írnom, hogy #reklám, nos megtörtént.

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr8016378088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása