Fékezett habzású szerelem - Kingdom Solo II Spinning KDSS-702 M
2021. február 07. írta: Halfdane

Fékezett habzású szerelem - Kingdom Solo II Spinning KDSS-702 M

Nagy érdeklődést váltott ki a közelmúltban a Kingdom Solo casting bot tesztje (itt), magam sem gondoltam, hogy ilyen sokan érdeklődnek iránta, így különösen örülök, hogy még idejében berendeltem a spinning verziót is, 8-28 grammos dobósúlyban. Célterülete a téli süllőzés lett, az ML castinggal szerzett kiváló tapasztalataim okán alappal bíztam, hogy egy újabb telitalálat lesz. 

06_69.jpg

Ebben a süllőszezonban nem volt ritka a nyárias idő.

Lelövöm a poént már az elején: a bot kiváló, de nem lett akkora szerelem, mint az ML Casting. Ez leginkább abból a helyzetből fakad, hogy nem merítette ki a téli jiges pecával kapcsolatos elvárásaimat, de ez nem feltétlenül a bot hibája, majd elmondom, miért. Emellett sajnos van néhány olyan hiányossága, amely által elvész a másik modellnél tapasztalat kivételesen eltalált érzés, tökéletes összhatás. A bot így is kategóriákkal szebb és jobb, mint a neki megfelelő (kb. 25.000,- Ft) árszegmensben található modellek túlnyomó többsége, de mégsem szerelem. Inkább egy nagyon jó barát… 

11_71.jpg

Látványos dizájnelemekben nem szűkölködik ez a modell sem. 

Na de miért is?

  1. A blank még mindig pazar, ellenben indokolatlanul nagy és nehéz gyűrűk kerültek rá. Ez egy kicsit butítja a blankot. A spinning botok gyűrűi mindig nehezebbek, ezért is más a karakterük, de jelen esetben ez számomra mellényúlásként értékelhető. Vagy a fene tudja mire gondolt a „költő”, talán tengeri botnak szánták a tervezők? Vagy ne legyünk ilyen szigorúak? Pl. csukázni ez a karakter szerintem hibátlan, feszes, de mégsem túl feszes, a gyűrűk kicsit meglágyítják. Csukára kanalazni ez az építés parádés. Süllőzni nem annyira, legalábbis nekem. 

14_63.jpg

Széles, nehéz, tengeri botokat idéző gyűrűzés

  1. A nyelezést sem így csináltam volna. Örök téma a Face fórumain, hogy hogy áll jól a spinning botok orsótartója. Véleményem szerint többnyire mindegy, itt azonban egyértelműen fordítva építettem volna. A csavaros orsótartó széle ugyanis fém, ás bár nem éles, de bizonyos botfogásoknál a tenyér élét már vágni tudja. Ráadásul kifejezetten díszítő funkciójú ez az elem, nem ergonomikus, nem kényelmes. A bot hossza miatt aránylag elöl célszerű fogni, de mégis jobb lett volna fordítva. A kinézetét azért még mindig csak dicsérni tudom, a szolíd karbon és az ízléses gunsmoke színű lezárás az alis botok között kiemelkedően igényes, elegáns. Sőt nem csak az alis botok között. Ez egy gyönyörű pálca.  

12_67.jpg

Dizájnorgia

3. A fa nyél a fentekből következően teljesen célszerűtlen helyen van. Mi a fenének az orsótartó fölé? Ráadásul kis mérete miatt az oda nem illőség látszatát kelti, funkciótlan, idegen. A casting verzión sokkal nagyobb ez a fa elem, a dizájn meghatározó eleme, vizuálisan elég nagy „folthatást” képez, hogy jól nézzen ki. A spinningnél sokkal jobb lett volna elhagyni, vagy ahogy fent írtam, egy megfordított orsó alá

 Az orsótartóhoz való csatlakoztatása is érthetetlen, erősen kiugrik a széle, és bár egy fém gyűrűvel szépen oldották meg a csatlakozást, az egész valahogy nem oda illik. Indokolatlanul kiszélesedik, számomra kissé kényelmetlen, ha a blankra akarom tenni a mutató ujjamat. Ezt amúgy ők maguk is érezték, mert az aljába egy kis vájatot martak a mutatóujjnak. Persze nem ugyanaz, de sejtem benne az ergonómia akarását.  De még ezzel együtt is kifejezetten azt érzem, hogy a kínai tervezők ópiumpipák füstjében izzadnak a tervezőasztal felett, hogy megoldják a divatos dizájnt, de ne csapják agyon a funkciót. Mérsékelten sikerült, de esetünkben inkább nem…

13_64.jpg

"Köllött" rá valami divatos fadarab

  1. Monocoq nyél: Változatlanul roppantul tetszik, de ehhez a bothosszhoz ez már rövid. A bot csak azért nem válik fejnehézzé mert a fém végdugó valamennyit kompenzál. Határeset, aki a hosszú nyelű botokat szereti, az nyafogni fog…. A fémdugó kiképzése itt is nagy fájdalmam, ver a víz, ha arra gondolok, hogy fog ez kinézni, ha valaki nem vigyáz rá. Az egész alumínium záróelem átgondolatlan, bár a legvégén lévő, fémbe mart céglogó kifejezetten igényes. 

15_63.jpg

Azért az látszik, hogy minden apró elemet gondosan megterveztek. 

Kicsit úgy néz ki, mintha nagyon lehúznám a botot, pedig dehogy. Az ML castingnál már kellően áradoztam a bot szépségéről és érzékenységéről, ez a bot is gyönyörű és a nagy gyűrűk ellenére az érzékenységre sem lehet panasz. Tényleg remek vele horgászni, imádtam minden percét. Ez a mérleg egyik serpenyője, a másikban vannak a fent leírtak. El kell dönteni, merre billen a mérleg nyelve. Segítek azért: akinél a casting modell ki van zárva, annak is lehet jó választás valamelyik spinning modell, mert ezek alapvetően remek botok. A kis casting rakta túl magasra a lécet. 

17_49.jpg

A put over rendszerű toldás karbonszövettel van megerősítve.

16_58.jpg

Gubancgátló "lábas" spiccgyűrű. 

Na de akkor horgásszunk! A 8-28 grammot éreztem olyan dobósúlynak, amely már ki tudja szolgálni a teljes süllős szezont, elboldogulok vele a nagy csalis időszakban is, február felé…. Nos, ezt már most tudom, hogy nem lesz igaz, mert a bot felső dobósúlytartománya nincs 28 g, én olyan 20-22 gramm környékére lőném be. Az alja sem 8, ez a bot reálisan kb. 5-20 grammos. Ennek oka a hossza (213 cm), illetve a már fent írt nehezebb gyűrűk, a castinghoz képest jóval taknyosabb a bot. Na nem úgy ám! Ha a casting egy 10-es skálán 9, akkor a spinning 8. Vagyis még mindig kiváló, de már nem az a ropogós, szikrázó feszesség. 

08_71.jpg

Csodálatos halakkal ajándékozott meg a bot.

Ez a kis taknyosodás bizonyos értelemben előny. Például iszonyú nagyokat dobok vele. Remekül töltődik, katapultként lövi a csalit és nem kell hozzá izomszaggató beleállás, mint ami egy igazán feszes bothoz kell. Akár egykezes botként is használható. Ezt próbálom az olvasóközönségnek átadni: nem jobb egyik vagy másik, hanem egy más stílust képviselnek. Túlságosan be van égve az agyakba ez a „gyorsfeszes” mantra, pedig többféle igazság is van. Azért írok a Teszpecablogon hosszú cikkeket, mert próbálom rávezetni az olvasót a finom különbségekre, sajátosságokra. Csukázni, de akár nagyobb csalikkal (pl. pilkerekkel) balinozni ez a bot kitűnő, ezekhez a halakhoz elegendő egy kicsit mérsékeltebb feszesség is, ellenben a nagy dobások – különösen balinozásnál – nagy előnyt jelentenek.

10_72.jpg

Hiába termetes a köves, kapása a 8 méteres vízben csak maszatolás volt. 

A csalivezetésnél 15 grammos fej (azaz kb 20 grammos csali) felett az én ízlésemnek már túlságosan benyaklik a botspicc, kb. itt (+ a gumi!) húznám meg az egészségesen használható csalisúlyt. Állóvízen elbír többet is, de folyóvízen tényleg ez a max. A baj, hogy castingban van erősebb modell, spinningben nincs, pedig pont spinningben kéne nagyon. Ha elég igény lenne rá, biztos csinálnának. Kérjünk? 

01_65.jpg

"Leállazós" kapással jelentkezett ez a süldő süllő.

Nevezhetjük ezt a botot mindenesnek? Végülis igen. Jól látható, hogy szebbecske süllőkkel is jól boldogultam vele, nem is rontottam túl sok kapást és nem vesztettem vele halat. Legnagyobb halam vele egy 3 kiló körüli süllő volt, ezt pont a felső határnak mondható 15 grammos fejjel fogtam, de a szákban a hal már kiköpte a csalit, így sejthető, hogy az akadás már nem volt tökéletes. Nagy gumis pályára tehát nem ez a bot való. 

04_69.jpg

Szerencsére a darabosabbjából is csíptem vele.

Szegény bot most látszólag rosszul jön ki abból, hogy a jigelést erőltettem vele. De olvassunk figyelmesen! A bot kisebb jigekkel kiválóan teljesít, illetve jónéhány területet írtam fent, ahol szintén látok benne fantáziát. Remek általános bot ez a középnehéz szegmensben, szerethető, tényleg nagyon szép dizájnnal, kezes, barátságos, sokrétű használati értékkel. Ilyen értelemben az ár-érték aránya még jobb is, mint a kis casting testvérének, „egybotos” pecásoknak kitűnő választás. Összességében remek vétel, aki kedvet kap hozzá, az 2021. július 1-ig még reménykedhet benne, hogy átcsúszik a vámon….

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr5216417670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása