A süllőmester - Westin W8 Vertical Jigging
2021. szeptember 19. írta: Halfdane

A süllőmester - Westin W8 Vertical Jigging

A svéd Westin márka talán legszembeötlőbb jellegzetessége, hogy úgy készít az európai piacra horgászbotokat, hogy azokat a funkcióhoz igazítja. Nem különböző dobósúlyokat dob piacra ugyanabból a botból, hanem minden egyes felhasználási területhez elkészíti az ideális, vagy legalábbis általa annak vélt modellt. Japánban és Amerikában ez a gondolkodásmód természetes, Európában, ezen belül is kis hazánkban nem ennyire magától értetődő. Nem is nehéz így kiemelkedni a hazai kínálatból. 

002_1.jpeg

Az év eddigi legszebb süllőjét köszönhetem a botnak. Azért remélem, a téli szezon is tartogat szépeket.

A márkával való ismerkedésemet az olcsóbb szegmenssel (W3 és W4) kezdtem, de régóta adós vagyok a csúcskategóriával, hiszen egy márkáról éppen a legmagasabb és a legalacsonyabb árú modellek mondanak el a legtöbbet. Pláne kíváncsi voltam mivel a brand nem csak japán logikával készíti csúcsbotjait, de úgy is árazza. A W8 széria botjai a legmenőbb márkák csúcsbotjaival vannak egy szinten és akkor még nem is beszéltünk a vadiúj W10-es sorozatról, ami már tényleg brutálisan drága. 

20210515_055953.jpg

Álomkombó az FI Stellával. (A vízcseppes képekért elnézést kérek, a balatoni fényözönben nem vettem észre)

Elég csak belekukkantani egy Westin katalógusba, jól látható, hogy minden modell máshogy néz ki. A tervezők minden botot a funkcióhoz igazítanak, a nyelet, a gyűrűket és természetesen a blankot is speciális helyzetekre szabják. Tömegtermék, de mégis egyedi. Jól láthatóan nem is pörög a Westinnél olyan gyorsan a modellciklus, mint más márkáknál, egy adott kontingensnyi botot olyan darabszámban kell legyártani, hogy az meg is érje. Nem lehet fércmunkát végezni, pláne nem a csúcskategóriában. A Westin W8 széria minden darabjánál érzem ezt a nagyon alapos, átgondolt, nem pusztán marketingesek, de horgászok által végzett fejlesztőmunkát. 

Nem kivétel ez alól a magyar horgászok szívéhez talán legközelebb álló módszert és halfajt célzó „Vertical Jigging” modell sem. Azazhogy maga a jigelés rendkívül népszerű, ezt idehaza túlnyomórészt dobálva űzzük, Nyugat-Európában azonban igen elterjedt ennek vertikális módozata is. A két módszer követelményrendszere nem áll távol egymástól, így mondhatjuk, hogy a Westin megpróbálta megalkotni a tökéletes jiges botot. Mármint vertikális jigest, hiszen ez az itthon kevésbé űzött módszer tőlünk nyugatabbra roppant népszerű. A két módszer követelményrendszere azonban meglehetősen közel áll egymáshoz, kell a könnyűség, az érzékenység és a brutális átütő erő a kapitális süllők megakasztásához is. 

Az ismertetést azonban muszáj a formatervvel kezdenem, mert az nemcsak különleges, de kimagaslóan igényes is! Az orsótartó és a bottest alsó részének festése egyedi, nincs két ugyanolyan bot. A matt óarany felületen márványosan, vízcsepp-szerű mintázatban felvitt barna foltok nagyon szépek, látványosak, de mégis visszafogottak. Rendkívül ízléses a dizájn, külön öröm, hogy nem a manapság oly divatos csiszolt fémalkatrészekben tobzódik a bot, hanem egy egyedi látványelemet használtak az egyéniség megteremtéséhez. Mondjuk a Cormoran egy jó 10 éve a legendás és máig keresett (!!!) NanoCore sorozatnál valami hasonló dizájnt csinált, némileg szerényebb részletek mellett. Én abba a botszériába a mai napig szerelmes vagyok, így a Westin dizájnját akarva sem tudnám utálni….:) 

20210515_060042.jpg

A Westin rendhagyót alkotott. 

A bot hemzseg a rendhagyó megoldásokban. A Fuji SKSS orsótartó közötti fém távtartó elem is egyedi, az orsótartó csavarja pedig tényleg egészen különleges, egy iránytűre, vagy műszer számlapjára emlékeztet. Mondhatni, tudományos-fantasztikus. :) Jól látható, hogy a Westin nem engedi lenyúlni a kínai gyáraknak ezeket a dizájnelemeket, nyilván ez is tükröződik az árképzésben. Minden esetre jól esik tényleg egyedi, ízléssel tervezett használati tárgyakat kézbe venni, birtokolni. Az ilyenek válnak örök darabbá, fényük nem kopik, nem fakul… 

20210515_060239.jpg

Gyönyörű részletek

A bot felsőkategóriás pozicionálásához méltó, hogy a bot egy elképesztően igényes, a piacon teljesen egyedülálló, ötszögletű, kemény bottartó csőben érkezik. A Westin ebben amúgy különösen erős, már a W4 széria is tisztességes botcsövet kap, de a csúcskategóriában ez még szuper dizájnos is. Ha belegondolok, hogy a Megabass az olcsóbb szériáit (pl Hyuga) mindössze nejlonzacsiban (!) adja, akkor a Westin tette ebben a lehető legmagasabbra a lécet. 

Nézzük, mit tud a bot akcióban! A dobósúly 14-28 gramm. Ízlelgessük ezt a tényt! Nem kell hozzá agysebészet, hogy lássuk: ez a bot nem a finom, maszatolós pecákhoz való. Blankja ugyan hiperérzékeny, de betonkemény. A botban semmilyen játékosság nincs, az egész bot a csónak alatt, rövid pórázon megakasztandó kapitális süllőkhöz van hangolva, ahol bizony nincs helye benyakló spiccnek, csak a nyers erőnek. A 14 gramm helytálló, ez a bot nem is érzi jól magát ezalatt. A teteje is stimmel, nem mintha nem bírna el nagyobb csalikkal, de az akasztás pillanatában már kell a plusz erő. Ezért is létezik a modell 28-52 grammos változatban is. 

Ha a blank érzékenységét akarom ecsetelni, akkor inkább az angol leíró nyelv egy kifejezését veszem kölcsön, amely jelen esetben jobban leírja a valóságot, mint egyébként csodálatos kifinomult magyar nyelvünk. Ez a szó pedig a „reszponzív”, „reszponzivitás". Az „érzékenység” kifejezést sokan félreértik, időnként a finom, rugalmas spiccű botokat illetik ezzel a kifejezéssel, ezért ki kell lépnem a megszokott fogalmi keretből. Ez a bot a fenti értelemben nem finoman érzékeny, hanem brutalitásával együtt elképesztően finoman hozza a víz alatti jeleket a kezünkhöz. Ez a bot is a „zizegősök” közé tartozik, Zoli barátom szavaival élve: kavicsszámláló. A Balatonon mondjuk kevés kavicsot sikerült megszámolnom, ellenben kajakban, radar nélkül is azonnal tudtam, hogy márgán, vagy kagylópadon állok, azaz megtaláltam-e a potenciális haltartó helyet. 

akado.jpg

Zseniális és sokat mondó kép a Balaton medréről. Ha kavicsot nem is, de kagylót és törést lehet számolgatni. (Forrás: boiliebalaton.hu)

Ez a reszponzivitás a bottestnek köszönhető, amely még acélkeretes és szilícium-karbid (SiC) betétes Fuji gyűrűkkel is rendkívülit teljesít. Úristen, mi lenne itt titánkeretes gyűrűkkel? Valamit az ultra-csúcs W10-ben is el kell lőni, ott titán-Torzite gyűrűsor van, ami önmagában is egy nem rossz bot ára…. 

20210515_060328.jpg

Acél SIC gyűrű. Külön szót érdemel az átlátszó gyűrűkötés!

A bot összesen 185 centi hosszú, ami csónakos pecához ideális. Emlékezzünk: ez egy vertikális jiges bot, ahol az akasztás közvetlenségéhez ez kell. Mindez párosul egy 99 grammos (!) összsúllyal, ami hihetetlen robbanékony pecát tesz lehetővé. Lassú kezű horgászoknak füleinek ez zene, még a lekésett bevágást is jobb eséllyel lehet megfogni, mint egy lassabb pálcával. Géppuskakezű pecásoknak ez a bot egyenesen halálos fegyver, szinte azonnal közvetlen kapcsolatot lehet teremteni a hallal.

A hossz azonban dobálós pecánál némi hátrányt jelent. Rövidebb bottal a dobások is rövidebbek, a jig botspiccel emelgetésénél is van kompromisszum. Parti horgászoknak ez a bot nem igazán való, a 185 centis hossz ott már túl nagy hátrány. De kár ezt számon kérni, hiszen ez a bot egy csónakos specialista, csak azon parti horgászok kedvéért írtam, akikben felébredt a vágy egy ilyen pálcára. Nekik van a cég kínálatában más modell.

A rövid bothosszhoz rövid nyél is jár. Bár én szeretem a rövid nyelű botokat, de itt kicsit túl rövidnek érzem. Értem én, hogy ez kell a tökéletes egyensúlyhoz, ám komolyabb halnál, vagy akadó „fárasztásnál” már kényelmetlenül vág az alkarba. Már egy 5 centi is sokat dobna a komforton. Na jó, én elég nagy darab vagyok, 170 centis testmagasságnál talán elég is ez a nyélhossza, de azért a Westin őshazájában is szaladgálnak benga vikingek, akikre nem ártott volna gondolni…. Egyébként a jópár évvel ezelőtt tesztelt Konger Templar Single Warrior (itt) jut róla eszembe, amely szinte teljesen ugyanilyen paraméterekkel rendelkezik, ugyanez a stílus. 

20210515_060135.jpg

Jól látható, meddig ér a nyél.

Ez a bot könyörög egy „nagy testvérért”. Van ugyan egy izmosabb, 28-52 grammos verziója, de az is csak 190 centi, én azonban nagyon szívesen látnék egy ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkező 210-220 cm közötti modellt. Na az lenne a hazai dobálós jigesek álombotja. Nyugat-Európában a dobálós jigelést 270-300 centis botokkal művelik (sőt a Westin kínálatában van egy szédületes, 338 cm-s pergetőbot is), de pont a Magyarországon oly népszerű méret nem igazán keresett. A köztes szegmens kicsit hiányos, legalábbis a felső kategóriában. 

20210502_092627.jpg

Csónakos pecához nem kell hosszú bot.

Nehéz a teszthorgászok élete, mert van, hogy az igazán vágyott jó hal, jó tesztalany nehezen jön össze. Ez esetben azonban nagy szerencsém volt, mivel a teszt párórás időtartama alatt beköszönt az a hal, amire igazán vágytam. A májusi Balaton idén elkényeztette a horgászokat, a hideg tavasznak köszönhetően elképesztő bőségben lehetett halat fogni az akadókon. A halak egy része még jól láthatóan fészkét őrizte, bár minden rendelkezésemre álló információ szerint a süllők már május 1 előtt jóval korábban leívtak, de a hidegnek köszönhetően az ívóhelyeken tartózkodtak és szuper-agresszívak voltak. Igyekeztem a nagyokat szelektálni, 15 centis gumihallal sikerült csak az aprónépet némileg elkerülni, de így is a derékhad az 1-2 kiló közti példányokból állt. 

20210515_055644.jpg

Átlagsüllő

20210515_055559.jpg

Nehéz volt szelektálni a nagyobbakat

20210515_055820.jpg

Hiába tettem fel 13-15 centis gumikat. 

A balatoni peca nálam többnyire 5-7, maximum 10 grammos fejeket jelent vízmélység, csali, zsinórvastagság és előke függvényében. A nagyobb gumik teste már jelentős súly, így a dobósúly 14 grammos alsó határa bőven teljesült. Folyamatosan jöttem-mentem az elképesztően komfortos Hobie Passport 12 kajakkal, amit Dani barátom adott kölcsön egy pecára, kerestem a nagyobb halakat tartó markánsabb töréseket, mederalakulatokat. Az egyik bevágásba azonban nem úgy ült bele a bot, mint a kisebbeknél és a hal azonnal le is kérte a spiccet a víz alá. A fárasztás szinte tökéletesen a bot eredeti funkciójának megfelelően a csónak alatt zajlott, gyakorlatilag arra kellett figyelnem, hogy a kajakot meg ne billentsem. Kajakból jó halat meríteni mindig izgalmas, egyedül kell elég összeszedettnek lenni ahhoz, hogy közben mondjuk ne essen bele a fele cucc a vízbe. Szerencsére sikerrel jártam és egy gyönyörű süllőt tarthattam a kezemben pár fotó erejéig. 

003_1.jpeg

Azért csak beköszönt az álomhal!

A rövid, de rendkívül halas teszt igazolta, hogy a botban minden megvan, aminek meg kell lennie a leghardcore-abb süllőhorgászok igényeinek megfelelően. Rendkívül érzékeny, brutálisan feszes, erős, könnyű és kezes. A nyél minimális kompromisszumától eltekintve tökéletes csónakos süllős bot. Tulajdonságainak, a kivitelezés minőségének hála, tartós, optikailag is időtálló darab, bár tetemes anyagi befektetést igényel, valószínűleg nagyon sokáig örömöt okoz a tulajdonosának. 

001.jpeg

Kajakból süllőzni frenetikus élmény

Köszönöm Ladvánszky Tominak a felszerelést, Budai Tibinek pedig a halas képeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztpeca.blog.hu/api/trackback/id/tr4416667742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása